Aur și argint pentru elevi ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică FOTO
Publicat de , 21 noiembrie 2018, 15:25
Potențialul intelectual și creativ al elevilor Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, din Constanța, a demonstrat încă o dată recunoaștere internațională. Din lotul Romaniei la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată la Beijing, au făcut parte 6 elevi, dintre care doi de la Liceul Mircea, care s-au întors cu medalii.
Robert Gabriel Păşcălău şi George Prodan au câştigat medalia de aur şi, respectiv, cea de argint. „Nu este la prima întâmplare această performanță, sunt deja consacrați în domeniu, dar mulți alții au fost înaintea lor și sper ca frumoasa tradiție de până acum să continue“, a declarat prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“.
Cu un palmares impresionant de medalii – una de aur, șase de argint, una de bronz și două mențiuni de onoare, Robert Pășcălău, un elev timid din clasa a XI-a, a mai adăugat un aur. Disciplina la care a obținut performanța nu se studiază la școală, însă acest lucru nu a reprezentat un impediment pentru Robert.
„Olimpiada a fost destul de solicitantă. Implică foarte multă muncă individuală, mai ales pe partea de Astronomie și Astrofizică, dar și multe cunoștințe de Matematică și Fizică. Pe partea de Astronomie și Astrofizică, am lucrat individual, probleme diverse din diferite cursuri de la universități de acest profil. Sunt mândru de echipa României, care a obținut rezultate foarte-foarte bune și am contribuit la a aduce mândria țării în anul Centenarului“, ne-a declarat Robert.
Elevul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ are un palmares impresionant. „Anul acesta am participat și la lotul lărgit de fizică, la care m-am calificat în urma Olimpiadei Naționale de Fizică, unde am luat medalia de argint și mențiune din partea Ministerului Educației, Olimpiada de Astronomie și Astrofizică de anul acesta, la care am obținut premiul absolut, premiul pentru cel mai bun concurent, iar din anii anteriori premiul cel mai important a fost medalia de aur de la Olimpiada de Astronomie din 2016, din Bulgaria, când am participat la juniori, în clasa a VIII-a. Medalia de aur de anul acesta este, de fapt, a doua mea participare la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, pentru că am participat și anul trecut, când am luat medalie de argint“, ne-a declarat Robert.
Își dorește să studieze în Statele Unite ale Americii, iar după absolvirea facultății să urmeze o cariere în domeniile în care a făcut performanță – Fizică și Astrofizică.
Profesoara Adina Dogărescu este cea care i-a antrenat pe Robert Pașcalău și George Prodan. „Îi apreciez și îi felicit, încă o dată, pentru multele ore de studiu individual pe care le-au făcut. Ei sunt mentori ai unui cerc de Astronomie și Astrofizică în Constanța, cel pe care l-au înființat acum doi ani, unde, practic, pregătesc copii mai mici pentru a participa la Olimpiada de Astronomie. Îi mulțumesc lui Robert pentru onoarea de a-mi fi elev, îl așteptăm cu aur și în anii următori, cu siguranță se va întâmpla“, a declarat prof. Adina Dogărescu.
Două colective de elevi din cadrul aceluiași colegiu s-au remarcat și la Salonul Național de Inventică și Creație Științifică pentru Tineret, din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ce a avut loc săptămâna trecută în Capitală. Un proiect a prezentat o posibilă colonizare a spațiului circumterestru și a obținut o mențiune, iar o invenție de mare impact public – Lacăt optic – a ocupat cea mai înaltă poziție, cucerind aprecierile publicului și juriului.
Autorii proiectului spațial prezentat la NASA Ames Space Setellement Design Contest sunt Bianca Baias, Maria Dumbravă și Ștefan Solomon, iar realizatoarele lacătului optic (proiectare, realizarea dispozitivului, programarea și punerea în funcțiune) sunt Andrada Albu, Ioana Andreea Pârvu şi Teodora Pariza. Profesorul coordonator al ambelor echipe este Ion Băraru.
Un reportaj de Aurelia Mierluș