Monitorizare ONG Mare Nostrum – plaje mai murdare ca anul trecut
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 noiembrie 2018, 17:53
ONG Mare Nostrum a monitorizat și în această toamnă opt eșantioane de plajă, adică 1,5 % din totalul porțiunilor de plajă, cuprinse între Vama Veche și Corbu, pentru a vedea gradul de curățenie, după vara 2018.
Conculzia – de două ori mai multe deșeuri decât în primăvară, în luna aprilie și cu 30% mai mult decât toamna trecută.
Tendința de înscriere și de rapotare a acestora este ascendentă în fiecare an, menționează directorul executiv ONG Mare Nostrum, Mihaela Candea Mirea:
„În urma sesiunilor de monitorizare au fost identificate 24.101 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materal textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal. iar cel mai predominant deșe a fost mucul de ţigară, fiind identificate aproape 14.000 de bucăţi.
De altfel, elementele din material polimeric artificial, adică plastic de mai multe tipuri, au predominat, ca de obicei.
Cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanţa, unde au fost găsite 5.961 de deşeuri, la fel ca şi în luna aprilie. Pe această porţiune, predominante au fost mucurile de ţigară, care au reprezentat 80% din totalul deşeurilor înregistrate.
Situația a fost similară și pe plajele din Saturn şi Năvodari.
Cel mai curat sector de plajă a fost cel din Costineşti, unde au fost identificate puţine deşeuri, deoarece plaja din Costineşti a fost înghiţită de ape, aproape în totalitate.
Deşeurile eliminate în această sesiune au însumat 63 de kilograme, la care se adăugă alte aproximativ 50 de kilograme de deşeuri rezultate în urma construcţiilor şi două kilograme de mucuri de ţigară.
Cele mai multe deşeuri au fost cele din material polimeric artificial (peste 21 de kilograme), fiind urmate de lemn (18 kilograme) şi sticlă (11 kilograme).
Deşeurile medicale, scutecele sau alte tampoane utilizate, sticla, obiectele ascuţite pot prezenta un risc și un pericol pentru oameni, degradează calitatea apei pentru scăldat şi distrug mediul acvatic și fauna marină. Mai ales, mucurile de țigară pot fi înghițite cu ușurință de păsări, pești, mamifere marine.
Redactor – Carmen Secuiu