Sute de stații de alimentare pentru mașinile electrice vor fi amplasate în județul Constanța până în 2023
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 noiembrie 2018, 16:59
Rețeaua de stații de alimentare pentru autovehiculele electrice va fi extinsă, în următorii ani, cu 2.500 de astfel de puncte de încărcare. Stațiile vor fi amplasate în mai multe județe, printre care şi Constanța.
- Redactor: Bogdan COMȘA
Planul pe termen lung este ca autovehiculele electrice să poată străbate România de la nord la sud și de la est la vest fără ca șoferii să-și facă probleme unde vor încărca acumulatorii. Investiția va fi realizată de o divizie a Enel, iar primele stații de încărcare vor fi montate anul viitor.
Johanna Scântee, reprezentant Enel: „Planul vizează instalarea a circa 2.500 de puncte de încărcare în toate regiunile României, în perioada 2019 – 2023, pe principalele drumuri, precum și în majoritatea marilor orașe începând cu București, Timișoara și Constanța. În urma unor investiții totale de 15 până la 20 de milioane de euro. Primele 300 de puncte de îmcărcare vor fi instalate anul viitor“.
Stațiile vor fi amplasate în zone de referință din orașe sau pe domeniul public, acolo unde primăriile vor pune la dispoziție spațiul necesar.
Johanna Scântee, reprezentant Enel : „Enel X România va oferi serviciul de instalare de infrastructură de încărcare către partenerii de reîncărcare, cum ar fi centre comerciale, supermarketuri, restaurante, hoteluri, care doresc să atragă utilizatorii de vehicule electrice. Acest serviciu este oferit și Primăriilor care doresc să încurajeze mobilitatea electrică“.
În domeniul mașinilor electrice tehnologia mai are de avansat. Autonomia modelelor actuale variază între 150 și 400 de kilometri, asta în condiții ideale, iar prețul este mult mai mare decât al modelelor clasice cu motorină, benzină sau GPL. Cea mai ieftină variantă costă cu tot cu subvenția Rabla+ pentru mașini electrice în jur de 15.000 de euro și vorbim despre un autoturism doar cu puțin mai mare decât vechiul Lăstun comunist.
În privința timpului de încărcare, partea bună, dacă mergeți la drum lung și nu vă grăbiți, este că aveți timp și de un pui de somn.
Johanna Scântee, reprezentant Enel : „Infrastructura care va fi dezvoltată în România se bazează pe soluțiile de încărcare noi, inteligente. Este prevăzută instalarea de stații cu putere de 22 kW Quik, 50 kW Fast și peste 150 kW Ultra Fast. Stațiile Fast asigură încărcarea a 80% din bateria unui vehicul electric în medie în 30 de minute în funcție de caracteristicile tehnice ale vehiculului“.
Plata se face cu ajutorul unui card. În prezent, costul unui plin de baterie, la stațiile publice, este la mai puțin de jumătate decât în cazul benzinei sau motorinei.