Tulcea: Cercetătorii, nemulţumiţi că CNAIR nu respectă contractul de descărcare arheologică în vederea construirii podului peste Dunăre
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 15 noiembrie 2018, 17:17
Managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ (ICEM) Tulcea, Sorin Ailincăi, a criticat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) din cauză că nu respectă condiţiile prevăzute în contractul încheiat pentru descărcarea arheologică a zonei de pe malul tulcean al Dunării, areal în care se va construi podul dintre judeţele Tulcea şi Brăila.
‘CNAIR trebuie să asigure logistica de pe şantier, dar nimeni nu a răspuns la telefon. Am fost obligat să-l sun pe preşedintele Consiliului Judeţean ca să rezolve problema. Dacă CNAIR ar fi semnat contractul de descărcare arheologică în două zile nu în două săptămâni cum s-a întâmplat, acum am fi terminat lucrările aici. Sunt nişte incompetenţi’, a declarat pentru Agerpres managerul ICEM.
Ailincăi a mai spus că în timpul săpăturilor au fost descoperite o aşezare romană, precum şi o aşezare şi un cimitir din epoca de bronz.
El s-a arătat nemulţumit atât din cauza numărului mic al angajaţilor CNAIR implicaţi în activitate, cât şi a lipsei logisticii de pe şantier.
‘Avem săpate gropi de 3,5 metri, iar CNAIR trebuie să asigure perimetrul, pentru că altfel se pot întâmpla nenorociri. Dacă ninge, închidem şantierul’, a menţionat Sorin Ailincăi.
La rândul lui, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Horia Teodorescu, şi-a exprimat speranţa ca săptămâna viitoare zonele în care vor fi amplasate capetele viitorului pod să fie defrişate şi ca în curând să se finalizeze studiul de trafic necesar depunerii cererii de finanţare la Comisia Europeană.
‘Jaspers nu a finalizat studiul de trafic şi facem demersuri pentru grăbirea lucrurilor. Studiul este necesar pentru depunerea aplicaţiei de finanţare la Comisia Europeană. Orice investiţie ce depăşeşte 50 de milioane de euro trebuie avizată de Comisie’, a declarat presei preşedintele CJ.
ICEM a semnat pe data de 26 septembrie contractul pentru servicii de cercetare arheologică pe terenul afectat de obiectivul ‘Pod peste Dunăre’. Potrivit acestuia, în următoarele nouă luni, ICEM trebuie să efectueze cercetările arheologice preventive în trei situri din judeţul Tulcea, iar pe toată perioada de derulare a lucrărilor de realizare a podului cercetătorii tulceni vor asigura supravegherea arheologică.
Contractul prevede ca CNAIR să asigure dotarea tehnică şi forţa de muncă necesare lucrărilor de decapare şi marcare a terenului pe care se vor efectua cercetările arheologice, potrivit ICEM.
Podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea este unul din obiectivele anunţate de peste 20 de ani de autorităţile publice, pentru care s-au făcut mai multe studii de fezabilitate.
Contractul pentru execuţia investiţiei a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia). Durata de realizare este de 48 de luni, din care 12 luni proiectarea şi 36 de luni execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.