Bilanț crunt! După un sezon estival extrem de profitabil, plajele româneşti sunt mai murdare ca anul trecut
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 noiembrie 2018, 18:17
Gradul de saturaţie cu deşeuri de pe plajele româneşti a crescut cu 1,5 % în 2018 faţă de anul trecut, după sezonul estival, potrivit unui studiu realizat în luna octombrie pe opt sectoare, între localităţile Vama Veche şi Corbu, au informat marţi reprezentanţii Organizaţiei ecologiste Mare Nostrum.
Potrivit directorului executiv al Mare Nostrum, Mihaela Cândea, studiul realizat de organizaţia de mediu are o ciclicitate bianuală şi se bazează pe observaţiile şi determinările efectuate pe teren, în lunile aprilie şi octombrie, începând din anul 2014, conform unui ghid de evaluare a curăţeniei plajelor, elaborat de specialişti din UE şi adaptat specificului litoralului românesc.
„Anul acesta, în urma sesiunilor de monitorizare din octombrie au fost identificate 24.101 deşeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, numărul acestora fiind cu 1,5 % mai mare faţă de perioada de referinţă din 2017 şi dublu faţă de cel al deşeurilor înregistrate în luna aprilie, înaintea începerii sezonului estival“, a declarat Mihaela Cândea, pentru Agerpres.
Totodată, reprezentanta Mare Nostrum a precizat că pe suprafeţele de plaje monitorizate deşeul dominant este reprezentat de mucurile de ţigară.
„Cel mai frecvent întâlnit tip de deşeu în urma acestor monitorizări a fost mucul de ţigară, fiind identificate 13.946 de bucăţi, de aproximativ patru ori mai multe faţă de sesiunea precedentă, din aprilie 2018. De altfel, elementele din material polimeric artificial (diverse varietăţi de plastic) au predominat şi în această sesiune“, a spus Cândea.
Potrivit datelor înregistrate de organizaţia Mare Nostrum, cel mai murdar sector de plajă a fost cel din Constanţa, unde au fost identificate 5.961 de deşeuri, similar lunii aprilie, predominante fiind mucurile de ţigară, care au reprezentat 78% din totalul deşeurilor înregistrate, iar cel mai curat sector a fost cel din Costineşti, unde au fost identificate puţin peste 100 de deşeuri.
Pe locurile doi şi trei la această categorie sunt porţiunile de plajă din Corbu şi Mamaia Nord, unde abundenţa deşeurilor nu depăşeşte 0,5 deşeuri/metru pătrat.
Studiul este realizat pe baza monitorizărilor periodice şi determinării cantitative şi calitative a deşeurilor pe opt sectoare de plajă, de la Vama Veche la Corbu, reprezentând un eşantion de 1,5% din suprafaţa totală de 275 de hectare de plaje de pe litoralul românesc.