Conferința Regională Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură începe mâine la București. Se discută despre revitalizarea sectorului de pescuit
Publicat de , 12 noiembrie 2018, 17:14 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 8:14
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, Organizația Internațională pentru Dezvoltarea Pescuitului și Acvaculturii în Europa și autoritățile române din domeniul pisciculturii și acvaculturii se întâlnesc în cadrul unei conferințe internaționale, pe 13 și 14 noiembrie, pentru a găsi o modalitate de relansare a economiei locale în zonele riverane ale țărilor din bazinul Dunării.
La conferința care se susține la București vor susține puncte de vedere și reprezentanți ai institutelor sau asociațiilor din domeniul pisciculturii și acvaculturii din Constanța și Tulcea. Participă, de asemenea, invitați străini din Germania, Norvegia, Austria. „Se caută soluții pentru refacerea populațiilor de pești și revitalizarea sectorului, în special a celui de pescuit recreativ și acvaculturii în apele interioare. Aceste activități ar putea contribui foarte mult și la diversificarea surselor de venit pentru comunitățile riverane“, a declarat Cristina Sandu, coordonatorul Grupului de Acțiune pentru Conservarea sturionilor, creat în cadru Strategiei Dunării, Aria Prioritară 06 pentru Biodiversitate,
O atenție deosebită va fi acordata sturionilor, specii migratoare emblematice ale Bazinului Dunării, aflate în prezent în proces de refacere, dar care implică în continuare măsuri speciale de protecție.
Această conferință reprezintă debutul unui dialog mai strâns între autoritățile de mediu și cele din domeniul pescuitului și acvaculturii din țările dunărene în vederea reducerii declinului speciilor de pești de apă dulce și a identificării unor soluții constructive care să conducă la refacerea populațiilor de pești periclitate, precum și a celor cu valoare economică ridicată, generând efecte benefice pentru comunitățile riverane Dunării. Cu acest prilej, pe lângă discutarea măsurilor urgențe care se impun, vor fi prezentate experiențe și bune practici implementate în alte state ale Uniunii Europene care ar putea fi adaptate și la nivel regional.
Pescuitul și acvacultură oferă resurse valoroase de hrană și venit pentru aproximativ 820 milioane oameni din întreagă lume, începând cu pescuitul ocazional și cel industrial, și terminând cu procesarea, marketingul și distribuția diferitelor preparate din peste. Pentru multe comunități, ele reprezintă parte din tradiția locală și identitatea culturală.
Redactor: Carmen Secuiu