Asociaţia Naţională a Surzilor din România a primit statut de utilitate publică

Publicat de , 9 noiembrie 2018, 14:45
Asociaţia Naţională a Surzilor din România (ANSR) a primit statutul de utilitate publică, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).
Noul statut al ANSR a fost aprobat, astăzi, printr-o Hotărâre de Guvern în şedinţa săptămânală a Executivului. Conform datelor centralizate de ministerul de resort, în prezent ANSR are peste 30 de filiale în toată ţara, prin intermediul cărora încearcă să asigure şanse egale pentru persoanele cu deficienţe de auz şi să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii lor, prin integrarea socio-profesională a beneficiarilor.
Asociaţia asigură o gamă largă de servicii sociale adresate în mod specific copiilor, tinerilor, adulţilor şi vârstnicilor cu deficienţe de auz, servicii de interpretariat pentru persoane cu nevoi speciale care nu cunosc limbajul mimico – gestural şi organizează activităţi pentru promovarea integrării sociale a surzilor.
În ultimii trei ani, ANSR a acordat servicii sociale pentru un număr, în medie, de 50.000 de persoane cu deficienţe de auz, anual.
Prima grupă a persoanelor cu handicap auditiv din România fost înfiinţată pe 9 noiembrie 1919 şi s-a numit Asociaţia Amicală a Surdo-Muţilor din România, sub patronajul Reginei Maria, prin asocierea voluntară a unui grup de surzi.
Data de 9 noiembrie este şi Ziua Naţională a Surzilor din România, marcarea acesteia fiind stabilită în anul 1995, la Congresul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România.