Frumusețea Deltei Dunării, sufocată de mizeria lăsată în urmă de așa-zișii pescari sportivi
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 noiembrie 2018, 14:03
Știucă umplută… cu metal! Nu este tocmai un meniu de dorit, nu-i așa?! Însă aceste lucruri chiar se întâmplă din vina celor care nu știu să se comporte cu bun simț atunci când ajung în Delta Dunării.
- Redactor: Monica CRUCEANU-COMȘA
Habitatul fragil al Deltei Dunării este afectat de acțiunile turiștilor care sunt lipsiți de o minimă educație. Aceștia lasă în urmă tone de gunoaie care se descompun în sute de ani, iar până atunci afectează peștii, păsările și în final, chiar viețile noastre.
În experiența sa ca ghid de turism în Delta Dunării, Eduard Acsente a văzut multe dintre efectele negative ale turismului iresponsabil.
Eduard Acsente: „Cel puțin în Delta Dunării perioada aceasta de toamnă este dezastruoasă. Vin foarte mulți pescari, așa-ziși pescari sportivi, care fac tabere în diferite locuri de pe malurile canalelor Dunării și în momentul în care pleacă 80% dintre ei lasă în urmă dezastre: foarte, foarte multă mizerie. Asta înseamnă lipsă de educație. Eu de multe ori le atrag atenția, merg cu barca și mă opresc, îi salut și le spun: «Vă rog din suflet când plecați lăsați curat. Pentru că nu există o femeie de serviciu și nici mașină de gunoi». Odată ce ai adus un bax de bere, ți-e greu să strângi toate cutiile să le faci cât mai mici posibil, să le pui într-o pungă, să pleci cu ea și să o arunci la un coș de gunoi undeva unde ai ocazia? Cutiile de aluminiu și plasticul cad în apă. Ajung pe fundul apei, sunt pești care intră în ele și mor acolo, sunt pești cărora le blochează accesul, sunt pești care se rănesc. Peștii aceia la rândul lor sunt hrană pentru păsări. Și păsările sunt cele pe care noi venim să le vedem în Delta Dunării. Peștele venim să-l mâncăm ca turiști, deci toate lucrurile acestea ne afectează.“
Reporter: Cu siguranță nu ne-a plăcea să găsim o bucățică de metal într-un pește!
Eduard Acsente „Exact! Eu sunt pescar la știucă și s-a întâmplat în urmă cu 15 ani să prind o știucă având o linguriță (n.r. denumirea unei momeli artificiale de care este atașat cârligul) în carne. Deci, aceasta este neglijența (n.r. la pescuitul sportiv peștelui i se scoate cârligul și este eliberat) unui pescar sportiv, sunt accidente. Dar, iată, am găsit o bucată de fier într-un pește! Nu mai vorbim despre descompunerea plasticului și a metalului care se întâmplă în zeci, sute de ani, dar care afectează evoluția sau involuția speciilor de pești.“
Eduard Acsente, unul dintre puținii ghizii atestați din Delta Dunării, a inițiat o serie de întâlniri cu elevii unde le vorbește despre cum trebuie să se comporte pentru a ocroti natura. Deocamdată, acțiunile acestea sunt restrânse la școlile din Tulcea, dar își dorește să le extindă și la cele din Constanța.