CONSTANȚA: Telefonul Amintirilor la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 noiembrie 2018, 12:36
Telefonul Amintirilor este o instalație interactivă cu două funcții: de redare și înregistrare.
Dacă se formează cifra 1, se face legătura cu o selecție de memorii, scrisori și amintiri reconstituiri din timpul Primului Război Mondial, plecând de la jurnale, fotografii, obiecte, cărți poștale.
La formarea cifrei 2, se poate înregistra un mesaj.
Telefonul Amintirilor a călătorit până acum, ca parte din proiectele Muzeului Memoriei la București, Iași, Craiova, şi acum este la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman din Constanța.
„Este o iniţiativă a unei asociaţii bucureştene, Asociatia Punctart, care are în componenţă ei tineri foarte entuziaşti şi foarte bine pregătiţi din variate domenii de activitate- istorici , artiști, specialiști sau cercetători din mai multe zone: artele spectacolului, sound design, video design, arhitectură, IT, psihologie și antropologie digitală. S-au gândit că această memorie colectivă a omului obişnuit, care a participat la diferite evenimente istorice, poate fi adusă la lumină cu mijloace foarte moderne. Un telefon cu disc vechi, pe care tinerii nici nu-l mai cunosc, se uită la el şi se întreabă „Oare cum se formează numărul?” sau „Ce este acesta?”. În interiorul acestui telefon există încărcate informaţii privitoare la Primul Război Mondial care, fie sunt citite din materiale deja existente, fie sunt amintiri povestite. Dacă se formează, de exemplu numărul 1, asculţi o astfel de amintire, dacă formezi 2, poţi tu să încarci cu propria ta voce un text sau o amintire despre Primul Război Mondial, sau care au fost consecinţele asupra vieţii sociale” spune Corina Apostoleanu, directorul bibliotecii.
„Tinerii au fost extrem de curioşi pentru că nu au văzut niciodată un astfel de telefon. Unele dintre textele care sunt acolo, sunt chiar din Periodice Dobrogene. În Arhiva Dobrogei, de exemplu, există texte despre război. Vom vedea pe termen lung cum putem şi noi să participăm la încărcarea de texte, sau putem să oferim texte care pot fi încărcate pe un astfel de telefon al memoriei. Sigur! Nu neapărat la Primul Război Mondial, pot să fie referitoare şi la alte evenimente istorice legate de Dobrogea”, a completat Corina Apostoleanu.
Redactor – Aura Mierluș