CONSTANȚA: Locuri de muncă în străinătate pentru necalificați. Salariile pot ajunge la 1.500 de euro
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 noiembrie 2018, 09:43
Câteva sute de mii de tineri buni de muncă din toată țara stau degeaba. Nu au serviciu, nu merg la şcoală şi nici nu învață o meserie. Este o rețetă a sărăciei, pentru că nu prea au ce să le ofere angajatorilor, în afara muncii brute, iar salariile care li se propun în astfel de situații nu le convin. O soluție pentru ei ar putea să fie munca în străinătate. Uniunea Europeană are nevoie şi de muncitori necalificați, mai ales în agricultură, iar salarile sunt cu totul altele.
O firmă daneză caută în această perioadă 200 de culegători de mazăre pentru fermele pe care le deţine în Danemarca şi în Portugalia. Conctractele sunt pentru anul viitor, din iunie până în octombrie.
Până să vă spunem alte informaţii şi condiţii, vă zicem direct că cineva obişnuit cu munca la câmp şi care depăşeşte norma minimă poate să câştige şi 1.500 de euro pe lună. După cum veţi auzi, salariile de bază sunt mult mai mici, dar – repetăm – munca serioasă se plăteşte bine.
Condiţia minimă pentru ceiinteresaţi: 18 ani şi apt de muncă fizică, indiferent de vreme. Dosarele trebuie să conţină o copie a cărţii de identitate, cazierul judiciar, o adeverinţă de la medicul de familie şi un CV. Actele se pot depune până pe 10 decembrie la birourile EURES din cadrul agenţiilor de şomaj din toată ţara, ceea ce este o garanţie a seriozităţii.
Condiţiile de muncă la fermele din Danemarca sunt diferite faţă de cele din Portugalia, aşa că ascultaţi cu atenţie sau întrebaţi la agenţia de şomaj. Mai întâi, Danemarca. Elena Tudose, consilier EURES la AJOFM Constanţa.
Plata este în funcţie de cantitatea culeasă, salariul fiind de 0,6 euro brut pe kilogram, plus 12,5% alocaţie de concediu. Impozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu, conform legislaţiei daneze. Programul este de 40 de ore pe sătămână, 6 zile pe săptămână. Se oferă cazare în rulote şi sunt asigurate bucătărie, sală de mese, toalete, baie cu duşuri, maşini de spălat, internet. Taxa de cazare este de 8 euro pe zi şi asigură inclusiv gazele, apa şi electricitatea Transportul dus-întors din/spre România este responsabilitatea lucrătorului.
În Portugalia, s-ar putea ca munca în câmp deschis, vara, să fie mai solicitantă. Pentru cine nu are o problemă cu asta, iată la ce trebuie să se mai aştepte:
Salariul minim pe lună pentru 173 de ore lucrate este de 700 de euro brut. Dacă se culege o cantitate mai mare de 1.950 de kilograme în acest interval, pentru fiecare kilogram în plus se va plăti 0,30 euro pe kilogram drept bonus. Imnpozitul şi contribuţiile sociale se vor deduce din salariu, conform legislaţiei portugheze. Cazarea se face în case echipate cu toate utilităţile, taxa de cazare e plătită de lucrător şi este cuprinsă între 100 şi 120 de euro, incluzând consumul de utilităţi. Transportul dus-întors România-Portugalia este plătit de angajator, care va recupera aceşti bani din salariul plătit angajatului., precizează Elena Tudose, consilier EURES la AJOFM Constanţa.
Selecţia finală va avea loc în decembrie, acum nu se ştie exact ziua, şi, în plus, atenţie, procedura va avea loc în municipiul Slatina.
Redactor – Bogdan Comșa