TULCEA: Toate bărcile Comisariatului de control integrat în Deltă, dotate cu GPS pentru eficientizarea activităţii
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 6 noiembrie 2018, 16:37
Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu, se declară nemulţumit de eficienţa scăzută a activităţii Comisariatului de control integrat în Rezervaţie şi susţine că, în curând, toate bărcile inspectorilor din această direcţie vor fi dotate cu GPS.
„Suntem pe ultima sută de metri a procedurii de achiziţie a GPS-urilor. Există un câştigător al licitaţiei care va veni şi va monta aceste GPS-uri pe bărcile instituţiei. Vom controla activitatea propriilor agenţi, fiindcă nu sunt foarte fericit cu rezultatele comisariatului. Este o metodă de a face mai eficientă activitatea de control“, a declarat guvernatorul RBDD, citat de Agerpres.
Muşetescu a mai spus că inspectorii Comisariatului unic de control în Deltă înregistrează consumuri mari de combustibili şi rezultate nesemnificative în comparaţie cu fenomenul braconajului piscicol din Rezervaţie.
„E clar că ceva nu e în ordine atunci când consumi o tonă de combustibil şi vii cu 20 de kilograme de caras într-o lună, cu trei plase confiscate şi cinci amenzi, pentru că fenomenul infracţional în domeniul piscicol în Deltă este la cote maxime şi toată lumea ştie că te-ai dus o zi prin baltă e imposibil să nu umpli o barcă cu monofilament confiscate. Ceea ce e mai urât este că majoritatea peştelui confiscat şi raportat este peşte nevaloros, gen caras, plătică şi roşioară. Foarte rar vedem cantităţi semnificative de ştiucă, somn sau crap. Practic, e o predare doar de a face prezenţa ca să zic aşa, de a bifa o activitate“, a afirmat guvernatorul Muşetescu.
În opinia lui, cantităţile de peşte confiscate de inspectorii Comisariatului nu reprezintă decât 15% din cantitatea totală a peştelui braconat în Deltă.
„Cele 11 tone (de peşte capturat de autorităţi la finele lunii trecute în Deltă, n. red.) sunt rezultatul unor acţiuni absolut benefice care nu rezolvă problema. Faţă de toată cantitatea de peşte braconată şi scoasă din Deltă reprezintă o picătură în ocean. Din păcate, nu reuşim să depăşim 15% din cât peşte se fură din avutul României şi pleacă pe căi oculte la restaurante, de exemplu, fără fiscalizare“, a explicat guvernatorul Rezervaţiei.
Potrivit acestuia, în sezonul estival, Administraţia RBDD a primit sesizări că nu are personal în teren pentru a verifica dacă vizitatorii respectă regulile de acces în Rezervaţie.
La ultima şedinţă a Colegiului prefectural, unele autorităţi în domeniu şi-au prezentat activitatea.
Potrivit statisticii prezentate, Comisariatul de control integrat al Administraţiei RBDD a efectuat în primele nouă luni ale anului 2.506 controale în timpul cărora a aplicat 1.115 sancţiuni în valoare totală de 266.000 de lei şi a confiscat 4.600 de unelte de pescuit.
De asemenea, Serviciul Poliţiei Delta Dunării a efectuat 312 controale în timpul cărora a constatat 117 infracţiuni, a aplicat 63 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 16.000 lei şi a confiscat 5.016 kilograme de peşte, 18 kilograme de icre, 513 plase de pescuit, 26 de ambarcaţiuni, 22 de motoare de ambarcaţiuni şi patru autovehicule.
sursa foto: Ziarul de Tulcea