TULCEA: ARBDD va avea un departament pentru decolmatarea canalelor
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 noiembrie 2018, 10:50
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) aşteaptă avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) pentru înfiinţarea unui departament pentru decolmatări care, începând de anul viitor, va avea şi un buget propriu, a declarat, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu.
„Există o hotărâre de Guvern privind modificarea organigramei care cuprinde şi acest departament (de decolmatări – n.r.). A durat aproape un an de zile turul ministerial al documentului şi probabil că săptămâna aceasta vom avea definitivată modificarea, după ce vom primi şi ultimul aviz din partea ANFP„, a afirmat guvernatorul Rezervaţiei.
Muşetescu a mai spus că noul departament va avea circa patru angajaţi, iar începând de anul viitor va avea un buget propriu pentru lucrări şi un utilaj de decolmatare a unor canale din Deltă.
„Lucrările vor fi de întreţinere. Acum este o problemă mare pe canalul de lângă Dunavăţu, unde sunt vreo două sau trei praguri, iar dacă am fi avut acest departament şi utilajul necesar, problema s-ar fi rezolvat destul de repede„, a menţionat Muşetescu.
Înfiinţarea acestui departament a fost aşteptată de operatorii turistici care, de mai mulţi ani, în lunile octombrie-noiembrie, semnalează probleme cauzate de nivelul redus al apei din Deltă.
„Aşteptam de foarte multă vreme înfiinţarea acestui departament, cu atât mai mult cu cât în Deltă, chiar şi acum, sunt foarte multe canale blocate de plauri”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Patronatului din Turism Delta Dunării, Daniel Iluşcă.
La fel ca în anii trecuţi, ARBDD a scos la licitaţie în regim de situaţii de urgenţă lucrările de decolmatare a 14 canale din Rezervaţie pe care nu se mai poate circula din cauza cotelor scăzute ale apei. Canalele au o lungime de peste 13 kilometri, iar trei dintre ele asigură accesul la localităţi. Celelalte asigură alimentarea minimă cu apă a unor complexe din Rezervaţie.