Spitalul Judeţean Tulcea va putea accesa fonduri europene de peste 48 milioane de euro pentru modernizare şi extindere
Publicat de Adrian Băncilă, 5 noiembrie 2018, 15:53
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea va putea accesa prin Programul Operaţional Regional 48,5 milioane de euro pentru reabilitare, modernizare şi extindere, a declarat luni, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD), Ilie Petre.
„Pe Programul Operaţional Regional se puteau accesa fonduri europene doar pentru ambulatorii, unităţile de primiri urgenţe şi pentru centrele comunitare integrate. În urma demersurilor făcute, am primit avizul Comisiei Europene pentru ca SJU să poată avea acces la 48,5 milioane de euro, probabil cea mai mare sumă acordată printr-un program european unui spital din România“, a afirmat preşedintele asociaţiei.
Ilie Petre a mai spus că studiul de fezabilitate pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea SJU este într-un stadiu avansat.
‘Sperăm ca cererea de finanţare pentru acest proiect să fie depusă în prima parte a anului viitor. Practic, lucrările care se vor executa vor respecta circuitul legal impus într-un spital, iar unitatea va asigura întreaga gamă de servicii prin dotările care for fi realizate’, a menţionat preşedintele ADI.
Potrivit unui comunicat de presă remis luni de ADI ITI-DD, se consideră oportună finanţarea acestei investiţii având în vedere că Delta Dunării este un teritoriu unic care necesită o abordare integrată ţinând cont de dimensiunea populaţiei izolate şi marginalizate, de gradul mare de vulnerabilitate şi accesul limitat la servicii.
ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.
La această finanţare au acces, fără competiţia beneficiarilor din alte zone, doar persoanele fizice şi juridice din 38 unităţi administrativ-teritoriale, cinci oraşe, 33 comune din judeţele Tulcea şi Constanţa, ale căror proiecte îndeplinesc condiţiile prevăzute de Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării.
ADI ITI-DD este o asociaţie formată din entităţi publice şi private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finanţare cu Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării aprobată în anul 2016 de Guvern. De asemenea, ADI ITI-DD acordă gratuit consultanţă eventualilor beneficiari ai ITI-DD.
Sursa: Agerpres