Vești optimiste în legătură cu marinarul constănțean răpit de pirații nigerieni
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 octombrie 2018, 11:50
Negocierile pentru eliberarea celor 12 marinari răpiți în luna septembrie de pirații nigerieni de la bordul unei nave sub pavilion elvețian avansează către un posibil deznodământ fericit. Printre navigatorii ținuți captivi se află și un constănțean, în vârstă de 60 de ani, mecanicul șef al navei.
Președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor, Adrian Mihălcioiu, a precizat pentru Radio Constanța că „suntem în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe, se negociază cu cei de acolo, s-a luat legătura cu ei (n.red. gruparea de pirați nigerieni) de două ori, am înțeles că starea marinarilor este bună, cât poate fi de bună într-o astfel de situație. Compania nu este una foarte mare astfel încât să-și permită foarte multe lucruri, însă noi sperăm să se găsească o soluție“.
-
CITEȘTE și: SLN: Mai mult de 40% din totalul incidentelor de piraterie din 2018 au avut loc în Golful Guineea
Statul elvețian, cel sub al cărui pavilion naviga nava Glarus, a deschis și un dosar de cercetare penală in rem în cazul marinarilor răpiți. Și chiar dacă acest lucru nu este neapărat menit să-i sperie pe pirații africani, procurorii elvețieni fac cercetări pentru a soluționa cazul. Însă, pentru o soluționare eficientă în negocierea cu pirații nigerieni s-ar putea să fie necesar ca statul elvețian, pe lângă demersurile în justiție, să sprijine financiar compania la care lucrează cei 12 marinari, pentru a putea plăti răscumpărarea pretinsă pentru eliberarea acestora. Autoritățile de la Berna su declarat însă că nu se vor implica financiar pentru soluționarea crizei.
„Acest lucru nu însemnă că autoritățile române, Ministerul Afacerilor Externe, nu sunt implicate în chestiunea aceasta. Ba ei cred că sunt implicați pentru soluționare, iar compania are o asigurare, există negociatori care deja au luat contact cu respectivii răpitori, care cel mai probabil doresc bani, pentru că ținând ostatici marinari nu pot avea revendicări de niciun fel de la statul nigerian. Din informațiile noastre, acei negociatori sunt destul de aproape de a ajunge la un aranjament. Mai mult nu pot spune, însă cred că lucrurile merg în direcția bună. Familia este informată permanent despre situație, salariile ar trebui să fie achitate către familie ca să nu existe o problemă de acest gen, pentru că așa prevăd contractele ca salariile navigatorilor să continue pe perioada cât ei sunt captivi“, a mai afirmat liderul SLN și ITF în România, Adrian Mihălcioiu, pentru Radio Constanța.