Preparate tradiționale și delicatese, expuse la Festivalul de Artă Culinară Turcească de la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 octombrie 2018, 15:11
Un adevărat festin culinar, cu preparate tradiţionale turceşti. Aceste delicatese au fost pregătite şi expuse la Festivalul de Artă Culinară Turcească, ajuns la a XIII-a ediţie şi dedicat Centenarului Marii Uniri, la o cunoscută terasă de pe strada Traian, din Constanța. Festivalul a fost organizat de Comisia de Femei din cadrul Uniunii Democrate Turce din România.
- Redactor: Aurelia MIERLUȘ
„Acest festival doreşte să reînvie arta culinară turcească, care face parte din identitatea noastră amintind că un produs al moştenirii istorice îl reprezintă cultura gastronomică. Festivalul cuprinde o expoziţie de produse culinare realizate de cele mai îndemânatice doamne din cadrul comunităţii turce, mesele sunt pline la toate categoriile: mâncare, patiserie şi dulciuri”precizează Durie Accoium, vicepreşedintele Comisiei de Femei.
Toate preparatele turceşti sunt la fel de gustoase şi merită să fie premiate.
Gospodinele, din 17 filiale ale Uniunii Turce au muncit zi lumină pentru a aduce la târg cele mai gustoase mâncăruri.
„Am adus cupide, adică plăcintă cu brânză, karnıyarık – vinete umplute, avem baclava turcească, sarailii, geantîk cu carne, şuberec turcesc, avem pide cu brânză, caşcaval, vinete umplute în crustă de carne, tort de legume, avem mantî, este de pe vremea lui Osman Paşa, şi gutuile umplute. Din 1450 sunt reţetele acestor produse”, a explicat Belgin Demir, de la filiala Cumpăna.
Preparatele tradiţionale pe care le pregăteau turcii pe Insula Ada Kaleh, au fost gătite de Minur Apostol.
„Am făcut douăzeci şi cinci de feluri de preparate, inclusiv bragă. Am dulceaţă de smochine, plăcintă bătrânească, ghiudem, yalangidolma, sugiuc, inclusiv bomboane. Am gătit aşa cum se gătea pe insulă. Am locuit acolo până la şapte ani. Am început să scriu reţetele deoarece nici insularii nu le mai ştiu. Nu am schimbat nimic din reţete, bunicii mei erau producători de bragă, de acadele şi le-am preparat aşa cum se găteau pe insulă”, spune Minur Apostol.
Festivalul reuneşte anual, într-un concurs, pe cele mai pricepute doamne în arta culinară turcească, din Dobrogea. Au intrat în competiţie preparate culinare pregătite la filialele UDTR din: Constanţa, Mangalia, Medgidia,Tulcea, Bucureşti, Brăila, Galaţi, Cernavodă, Hârşova, Cumpăna, Adamclisi, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Măcin, Babadag şi Fântâna Mare.
Concursul a cuprins trei secţiuni: mâncare tradiţională, patiserie şi dulciuri. În cadrul festivalului a avut loc un spectacol de dansuri tradiţionale turceşti susţinut de ansamblurile folclorice ale UDTR: Şirinler, Fidanlar şi Martılar.