Analistul economic Iancu Guda: „Cei bogați sunt acționari la firme și plătesc doar 5% impozit pe dividende, iar salariatul plătește 72% pe muncă. După ce că extremele sunt polarizate, le accentuăm și mai mult?!“

Publicat de , 23 octombrie 2018, 14:33
După scăderea impozitului pe dividende la 5%, meseria de „patron“ a devenit foarte rentabilă, în timp ce un salariat dă la stat peste 70% din venitul său. Cei bogați se îmbogățesc, iar cei săraci sărăcesc și mai mult.
- Reporter: Monica Comșa
În timp ce patronii o duc mai bine, peste 70% dintre companiile românești rostogolesc datoriile pe termen scurt și sunt în situația pierderii independenței financiare, arată un studiu realizat de analistul economic Iancu Guda. „Începând cu 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividende a scăzut de la 16 la 5%, ceea ce a alimentat pentru foarte mulți acționari dorința de a-și distribui profituri istorice către dividende. Cred că și lipsa de predictibilitate a inflamat emoția și nesiguranța multor acționari care neștiind cât va fi în viitor impozitul pe dividende au profitat acum de acest context favorabil și, practic, au plătit dividende enorme. Doar în anul 2016 au fost distribuite dividende în valoare de 66 miliarde de lei de către toate companiile active din România, aproape egal cu nivelul tuturor dividendelor distribuite în perioada 2008 – 2015. Iar apoi, în anul 2017, s-au plătit dividende duble față de 2016. Deci, într-un singur an (2016) cât în 8 ani anteriori, iar apoi dublu“, spune analistul.
Reporter: Dacă spuneați că firmele s-au decapitalizat pentru că profiturile s-au împărțit pe dividende și nu au fost reinvestite, atunci putem spune că bunăstarea a trecut de la companii la acționari?
„Cei bogați, persoanele fizice, au companii, sunt acționari la firme și plătesc foarte puțin pe capital, doar 5% impozit pe dividende, iar salariatul care, în general face parte din pătura cu un nivel de trai mai scăzut, plătește 72% pe muncă. Adică, după ce că extremele sunt polarizate, le accentuăm și mai mult?! Stupid!“
Reporter: Iar în afară de cei 5%, mai plătesc ceva?
„Impozit pe venit dacă ești microintreprindere, 1% (n.r. din cifra de afaceri) dacă ai măcar un angajat sau 3% dacă ai 0 angajați. Ori impozit pe profit dacă ai cifră de afaceri peste 1 milion de euro, care este 16%. Deci, oricum ai da-o, în cel mai extrem caz, mai mult de 20% nu plătesc (impozit pe profit plus dividende). Dacă vorbim de impozit pe venit, plătesc cam 6 sau 8%, în timp ce la muncă diferența dintre venitul brut și venitul net este de 72%. Dacă un salariat primește în buzunar 1.000 de euro, total cheltuieli sunt 1.720 de euro.“
Riscul este ca firmele românești să nu poată face față în eventualitatea unei noi crize financiare.
Sursa foto: www.iancuguda.ro