Cum să evitați acvaplanarea în sezonul ploios
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 19 octombrie 2018, 19:34
Odată cu venirea toamnei condițiile de drum se schimbă. Șoselele umede pot pune conducătorii auto în situații periculoase de acvaplanare, una din cauzele principale de accidente pe ploaie la viteza mare. Din fericire, câteva măsuri simple de precauție garantează o călătorie în condiții de siguranță, lipsită de griji.
Când banda de rulare a anvelopei nu poate îndepărta toată apa dintre aceasta și șosea, se creează o pernă de lichid pe care mașina plutește, își pierde aderența, iar șoferul nu mai poate controla vehiculul.
Este important să va păstrati calmul si sa ridicati piciorul de pe pedala de accelerație. Nu frânati și nu trageti de volan în mod forțat. Pe măsură ce vehiculul încetinește, aderența poate reveni brusc. Controlati în mod regulat starea anvelopelor și presiunea acestora.
Verificați adâncimea benzii de rulare și asigurați-vă că acestea sunt într-o stare bună. Anvelopele uzate au capabilități reduse de îndepărtare a apei. Legislația permite rularea cu anvelope a căror adâncime a benzii de rulare măsoară minim 1,6 milimetri, însă, în realitate, anvelopele încep să-și piardă din proprietățile împotriva acvaplanării încă de la 4 milimetri, spun specialistii.
O presiune scăzută a pneurilor va crește riscul de acvaplanare. Nici măcar anvelopele noi nu pot să prevină acvaplanarea dacă se conduce cu viteză ridicată pe timp de ploaie. Adaptați viteza în funcție de situație și de condițiile meteo.
Redactor: Daniel HARALAMBIE