Seceta pune în pericol producţia de anul viitor. În Dobrogea nu a mai plouat de trei luni, iar fermierii nu pot semăna culturile de toamnă
Publicat de , 17 octombrie 2018, 20:11
În Dobrogea, anul agricol 2018 a fost unul bun pentru cei care au avut tehnologia necesară pentru a recolta rapid grâul, orzul și rapița după precipitațiile din vară. Pierderile nu au fost semnificative, la nivelul județului Constanța.
„A fost un de producţie cât de cât bun, în aşa fel încât producătorii agricoli să-şi scoată cheltuielile şi să le rămână un oarecare profit. Problema a fost că a fost un val de precipitaţii în vară care a dus la diminuarea producţiei atât cantitative, cât şi calitative a celor care n-au avut forţă mecanică să poată să recolteze foarte repede producţia de grâu, de orz şi de rapiţă“, spune Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Constanţa.
Anul următor, însă, recoltele vor fi diminuate, deoarece seceta instalată de trei luni împiedică producătorii agricoli să înceapă înființarea culturilor de toamnă.
„Mulţi producători agricoli nu au semănat. Unii s-au încumetat şi au semănat în praf, în ţărână, unde nu există apă nici la un metru în profilul solului. Nu va urma un an atât de bun agricol, tocmai din cauza secetei persistente. În Dobrogea sunt aproape trei luni de când nu a plouat nici măcar un strop. Avem seminţele toate achiziţionate pentru a însămânţa, dar prin faptul că nu putem pregăti un pat germinativ bun, avem această reţinere de a însămânţa culturile în toamnă“, spune Gheorghe Albu.
Din cele aproape 600.000 de hectare de terenuri arabile, la nivelul județului Constanța, pentru culturile de toamnă trebuiau însămânțate deja 300.000 de hectare.