Ziua mondială a alimentaţiei. Anul viitor în România va intra în vigoare noua lege privind diminuarea risipei alimentare

Publicat de , 16 octombrie 2018, 07:44
16 octombrie este Ziua mondială a alimentaţiei, marcată pentru a creşte solidaritatea în lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei.
„Stop risipei alimentare! este tema aleasă, în acest an, de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar un sfert din totalul produselor alimentare, cu efecte negative importante asupra economiei şi bunăstării locuitorilor. De la 1 februarie anul viitor va intra în vigoare legea privind diminuarea risipei alimentare.
Astfel, agenţii economici vor trebui să fie mai responsabili şi să reducă risipa prin măsuri precum vinderea la preţ redus a produselor aflate aproape de expirare ori prin donarea de alimente azilelor şi orfelinatelor. Ne-a oferit detalii despre acest act normativ Gabriela Baciu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.
„Legea 217 din anul 2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost anul acesta modificată și completată prin legea 200. Termenul de elaborare a normelor metodologice este 1 februarie 2019. În momentul de față se lucrează la elaborarea acestor norme prin întâlniri de lucru cu reprezentanți ai autorităților publice și cu reprezentanți ai sectorului agroalimentar și ai organizațiilor neguvernamentale care se ocupă cu preluarea alimentelor donate și distribuirea către persoanele aflate în nevoie. Momentan nu avem date legate de contracte cu aziluri de bătrâni sau orfelinate“, a declarat Gabriela Baciu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii.
Conform aceleiași surse, organizațiile nonguvernamentale sau serviciile din cadrul primăriilor care au denumirea generică de organizații receptoare primesc alimentele oferite de organizații donatoare – producători de alimente, comercianți, toate instituțiile și organizațiile care intervin pe lanțul agroalimentar. „Se preconizează crearea unui mecanism transparent, disponibil online, în care organizațiile să poată fi identificate foarte ușor“, a mai spus Gabriela Baciu.
Aceasta a mai adăugat că esențiale sunt educația și conștientizarea populației cu privire la modalitățile de prevenire a risipei. Sunt de evitat achiziționarea de alimente în exces, gătitul în surplus, pierderi în cursul conservării, alimente care se strică în frigider sau în cămară, porții prea mari, resturi rămase în farfurie.
Ministerul Agriculturii a inițiat discuții cu Ministerul Educației pentru încheierea unui protocol prin care să fie organizată o campanie de informare și conștientizare.