Din ce în ce mai mulți părinți din Constanța își înscriu copiii la opționalul de religie
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 octombrie 2018, 18:04
În şcolile şi liceele din judeţul Constanţa, numărul copiilor care studiază religia a crescut cu peste 3.000, față de anul școlar precedent. Religia este o disciplină opțională, iar cei care decid dacă acest curs va fi frecventat de către copii sunt părinții acestora.
- Redactor: Aurelia MIERLUȘ
Deşi obligatorie, disciplina religie se studiază la cererea părinţilor, respectând libertatea ca fiecare să-şi aleagă confesiunea.
Potrivit inspectorului şcolar de religie, Daniela Stan, peste 78% dintre elevii înscrişi în învăţământul preuniversitar constănţean au optat pentru această disciplină.
„Opţiunea se face doar în ciclul primar, în clasa pregătitoare, şi în clasa a IX-a. Se poate schimba pe parcursul anilor de studiu printr-o cerere. În judeţul Constanţa sunt predate 14 confesiuni cu cerere dar, sunt câteva religii unde sunt unul, doi, trei adepţi. Predarea Religiei se face ori în şcoală, ori la cultul respectiv. Elevii vin cu adeverinţă unde se trece nota, iar învăţătorul sau dirigintele clasei încheie media la această disciplină. După cultul ortodox, care este majoritar cu 69.776 de elevi, urmează cultul musulman cu 5.168 de elevi, apoi Biserica Penticostală cu 455 de cereri şi Biserica Romano Catolică cu 321 de elevi. Cele mai puţine cereri sunt la Martorii lui Iehova, 19, Biserica Evanghelică, unul, Armeană, unul”, a declarat Daniela Stan .
Faţă de anul trecut s-a constatat o creştere cu 3.000 de cereri pentru studierea religiei. Cele mai multe sunt în învăţământul primar- peste 28.000, urmat de cel gimnazial cu 23.000 de cereri, iar pentru liceu au depus cerere aproape 18.000 de elevi.
„Contează foarte mult profesorul de la clasă. Există o plăcere a copiilor pentru orele de religie, dacă el ştie cum să se facă înţeles. Trebuie să recunosc că sunt câteva cadre didactice care nu reuşesc să ajungă tot timpul la sufletul copilului”, a completat Daniela Stan.