Ce spune Agenția Națională Antidrog despre drogul supranumit „zombie“. Recomandări pentru adolescenți, părinți și profesori
Publicat de , 16 octombrie 2018, 11:48
„Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi“, a transmis Agenția Națională Antidrog prin intermediul unui comunicat de presă, cu privire la drogul supranumit „zombie“, care face ravagii în rândul tinerilor.
Precizările vin după ce subiectul a fost dezbătut în spațiul public în ultima perioadă. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a sesizat din oficiu şi a cerut o anchetă, în urma imaginilor care au circulat pe internet şi în care apar doi tineri care agonizează pe străzile din Câmpia Turzii. Cazuri similare au fost semnalate şi la Constanţa.
Agenția Națională Antidrog transmite că „din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive“, iar „persoanele care distribuiau, în zona Turda şi Câmpia Turzii, substanţe psihoactive deja existente pe piaţa din România, au fost arestate de autorităţile competente“.
Specialiștii din cadrul instituției fac o serie de recomandări pentru prevenirea consumului de substanțe periculoase.
Adolescenţilor li se recomandă să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor, să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei, să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului, să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi „ceva”.
Părinţii sunt sfătuiți să îşi asculte copiii, să le aloce, zilnic, timp și atenție, să încerce să creeze cu aceștia o legătură emoțională puternică și să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.
De asemenea, profesorii sunt încurajați să sprijine proiectele, programele de formare de abilităţi, de dezvoltare personală, precum şi iniţiativele de oferire a alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber, să stabilească reguli clare de conduită în cadrul şcolii, să implice familia în activităţi comune, să încurajeze comunicarea din partea elevilor, să nu judece, eticheteze, marginalizeze elevii, să nu tolereze comportamente nocive din partea elevilor, precum fumatul sau consumul de alcool.
Drogul care face ravagii în rândul tinerilor a fost și tema unei dezbateri ce a avut loc săptămâna trecută în cadrul emisiunii „Stil de viață“, de la Radio Constanța.