Bursa Generală a Locurilor de Muncă, o șansă pentru constănțenii care trăiesc numai din ajutorul de la stat

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 octombrie 2018, 16:13
La sfârşitul acestei săptămâni va avea loc, la nivel naţional, Bursa Generală a Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Există două noutăţi importante legate de bursă şi de oferta de job-uri, în general: la Constanţa sunt disponibile neobişnuit de multe posturi pentru cei cu studii superioare şi – a doua noutate – asistaţii social care refuză un loc de muncă pierd banii de la stat.
- Redactor: Bogdan COMȘA
Constănţenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot prezenta vineri, începând cu ora 9.30, la campusul nou al Univerisităţii „Ovidius”. Au la dispoziţie peste o mie de job-uri, printre care şi câteva zeci pentru cei cu studii superioare.
Detaliază purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, Adelina Vlad: „Până în prezent, şi-au anunţat participarea la bursă 38 de agenţi economici din cei 52 contactaţi. Toţi cei care şi-au anunţat participarea au avut o ofertă foarte bună de locuri de muncă, numărul acestora ajungând la aproape 1.100. Îmbucurător şi nou faţă de ediţiile anterioare este faptul că există o ofertă numeroasă pentru cei cu studii superioare. Vorbim de 58 de locuri de muncă pentru cei care sunt absolvenţi de studii superioare, în marea majoritate fiind solicitaţi absolvenţi de inginerie, de ASE şi de ştiinţe juridice“.
În privinţa celor cu studii medii şi profesionale, se caută oameni calificaţi în domenii precum prestări-servicii, mecanică, alimentaţie publică şi construcţii civile.
Chiar dacă bursa este dedicată absolvenţilor care şi-au finalizat studiile în cursul acestui an, sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să îşi găsească un loc de muncă sau să îşi schimbe locul de muncă pe care îl au în prezent.
De mâine, beneficiarii de venit minim garantat pot pierde aceşti bani, în anumite condiţii, din cauza înăspririi legislaţiei: „Începând cu data de 17 octombrie, intră în vigoare o modificare a Legii 416 privind venitul minim garantat, care care stipulează că, în momentul refuzului nejustificat al unei măsuri active (şcolarizare, cursuri de pregătire profesională) sau a unui loc de muncă pe măsura pregătirii, a studiilor sau a abilităţilor, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă poate comunica refuzul către instituţia care acordă acest venit minim garantat, iar instituţia poate decide suspendarea dreptului sau chiar încetarea dreptului de ajutor social“.