Bani de Liceu: Sprijin social pentru elevii constănțeni din familii nevoiașe
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 octombrie 2018, 15:39
În această perioadă, secretariatele liceelor definitivează lista cu beneficiarii programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, prin care se acordă, de la bugetul de stat, un sprijin financiar pentru elevii din învățământul liceal. Sprijinul este de 250 de lei pe lună, destinat elevilor din familii cu venit lunar maxim de 500 de lei pe fiecare membru.
- Redactor: Aurelia MIERLUȘ
În anul şcolar trecut, în judeţul Constanţa, au fost aprobate 603 dosare dar, 109 dintre elevi au pierdut această bursă din cauza absenţelor nemotivate. Şi în judeţul Tulcea 369 de elevi au beneficiat de bursă. Până la sfârşitul anului au rămas cu bursă 314 elevi.
La Liceul Tehnologic „Axiopolis“, din Cernavodă, pentru acest an şcolar s-au depus 39 de dosare, anul trecut au fost aprobate 40. „Pentru anul şcolar trecut şi-au depus dosarele 40 de elevi. La finalul anului au mai rămas, cu aceşti bani, 17 elevi. În momentul în care fac 20 de absenţe nemotivate, pe an, se sistează acest ajutor. Absenţele sunt făcute din cauza situaţiei financiare precare a părinţilor. Unii elevi sunt din mediul rural şi decontarea abonamentului de transport ajunge la o treime din valoare. De asemenea şi anturajul îi determină să lipsească de la şcoală. Perspectivele acestor elevi sunt, în primul rând, terminarea liceului în vederea angajării. Anul trecut au fost opt elevi, de clasa a XII-a, cu bursă «Bani de liceu», dintre ei doar doi au promovat bacalaureatul”a declarat, pentru Radio Constanţa, Adela Bănică, directorul liceului.
La Liceul „Dimitrie Leonida“, din Constanţa, 14 elevi au depus dosare pentru „Bani de liceu“, în acest an şcolar. Şi anul trecut au fost aprobate 13 dosarele, dar unul, din cauza absenţelor nemotivate, a fost sistat.
„La noi peste 60% dintre elevi sunt navetişti, provin din mediul rural. Acest program îi ajută pentru că au posibilitatea de a suplimenta, oarecum, şi de a acoperii costurile de transport. Ceea ce li se decontează este foarte puţin, că aşa sunt normele! Dar faptul că ei vin la şcoală, nu abandonează, şi reuşesc să termine cele douăsprezece clase şi să dea examenul de certificare, nivel 4, care le dă meseria în mână, e un avantaj pentru ei şi un plus pentru noi. De asemenea, după absolvirea liceului au posibilitatea să se înscrie la şcoala postliceală, iar noi avem, în cadrul liceului, această formă de învăţământ cu două specializări, care vin în completarea calificării lor”, precizează Monica Răguşilă, directorul şcolii.
Lista beneficiarilor va fi anunţată la data de 28 octombrie. În eventualitatea unor contestaţii, rezolvarea acestora are termen 6 noiembrie.