Constanţa: Conferinţa „Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre“, organizată de Universitatea „Ovidius“, în parteneriat cu MAE şi MApN
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 11 octombrie 2018, 16:35
Universitatea Ovidius din Constanţa a organizat joi, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Educaţiei Naţionale, Conferinţa „Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre”, în cadrul campaniei de informare publică #WeAreNATO, ce se desfăşoară în mai multe ţări aliate, şi îşi propune să crească încrederea tinerilor în capacitatea structurilor alianţei şi să faciliteze accesul acestora la informaţii despre NATO.
În deschiderea conferinţei, rectorul Universităţii „Ovidius“, Sorin Rugină, a declarat că temele prelegerilor se axează atât pe importanţa Alianţei Nord Atlantice în asigurarea flancului de est al Europei, cât şi pe reliefarea principalelor valenţe ale democraţiei, pe care NATO are misiunea să le promoveze.
„Sigur că noi suntem într-o relaţie extrem de apropiată cu Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, având deseori ca invitaţi ofiţeri care au susţinut prelegeri studenţilor noştri, dar şi demnitari ai SUA, ambasadorul Hans Klem, Asistentul Secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Asia, Hoyt Yee – ceea ce arată preocuparea tuturor ca mediul academic să devină un promotor al păcii în lume, al prosperităţii şi democraţiei, cele trei valenţe esenţiale ale convieţuirii armonioase şi a unei vieţi liniştite pentru toată lumea. Astăzi, putem lua contact cu realităţi concrete ale ceea ce înseamnă sistemul de apărare colectivă şi ne dă garanţia că suntem pe un drum bun, sigur, atât pentru România, cât şi pentru zona extinsă a Mării Negre”, a declarat rectorul Universităţii „Ovidius“, Sorin Rugină.
La rândul său, reprezentatul Ministerului Apărării Naţionale, general de brigadă Marian Bodea, şeful Direcţiei Operaţii din Statul Major al Apărării, a subliniat contribuţia NATO la efortul global de securitate şi efortul României de a îndeplini obiectivele Alianţei în zona de interes strategic.
„Este o oportunitate de a vorbi studenţilor şi cadrelor universitare despre securitate, despre cadrul strategic actual care este marcat de instabilitate şi de complexitate şi tendinţa de menţinere a acestei stări în următorii 15-20 de ani. Totodată, este o oportunitate de a fi alături de colegii americani, canadieni şi polonezi care, în acest moment, au drapelul ridicat pe teritoriul patriei şi ne sprijină în a da cetăţenilor ţării noastre sentimentul de securitate”, a subliniat generalul de brigadă Marian Bodea.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Statului Major al Apărării, Statului Major al Forţelor Aeriene, Statului Major al Forţelor Navale şi reprezentanţi ai detaşamentelor canadiene şi americane dislocate la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu“.