TULCEA: Au început lucrările preliminare construirii podului peste Dunăre
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 octombrie 2018, 19:31
Lucrările preliminare pentru descărcarea arheologică a zonei de pe malul tulcean în care se va construi podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea au început marţi, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea, Horia Teodorescu.
‘Astăzi (marţi, n.red.) a început deminarea terenului. Sunt operaţiuni realizate cu aparate pentru identificarea minelor şi a proiectilelor, iar mâine (miercuri, n.red.) va începe săpătura. Mi-aş dori să se termina mai repede această parte şi le voi acorda tot suportul pentru decaparea terenului’, a declarat presei, la finalul unei şedinţe a CJ, Teodorescu.
Lucrările de decapare a terenului vor fi urmate de cercetările arheologice preventive programate să dureze nouă luni, etapă cunoscută sub numele de ‘descărcare arheologică’.
‘Consorţiul italian a predat proiectul tehnic cu 60 de zile înainte de termen. Problema era undeva la Ministerul Transporturilor care nu-şi delegase verificatorii de proiect. S-a reglat şi această problemă şi sperăm să se încadreze în graficele pe care le-au stabilit’, a mai spus preşedintele CJ Tulcea.
Cercetările arheologice preventive vor fi urmate de lucrările de construire a podului peste Dunăre.
La finele lunii trecute, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ (ICEM) a semnat contractul de prestări servicii cu Ministerul Transporturilor, într-o primă etapă specialiştii tulceni urmând să cerceteze o suprafaţă de 1,6 hectare de teren.
Contractul semnat prevede atât cercetarea a trei situri, cât şi supravegherea lucrărilor de amenajare a podului.
‘Cele trei situri nu au fost cercetate până în prezent, dar sunt foarte cunoscute din punct de vedere arheologic. Au fost identificate doar prin descoperire de suprafaţă. Ceramica descoperită datează din perioada eneolitică, Cultura Gumelniţa. Au mai fost descoperiri din epoca bronzului, epoca fierului şi epoca romană. Cred că vor fi rezultate foarte frumoase din punct de vedere arheologic’, a afirmat managerul ICEM, Sorin Ailincăi.
Podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea este unul dintre obiectivele anunţate de peste 20 de ani de autorităţile publice pentru care s-au făcut mai multe studii de fezabilitate.
Contractul pentru execuţia podului a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia). Durata de realizare este de 48 de luni, din care 12 luni proiectare şi 36 de luni execuţia, termenul de garanţie fiind de 10 ani.
Sursa – agerpres