MIHAI DARABAN, președinte CCIR: „Noua formă de corupție în România se numește expropriere. Obținerea de finanțare europeană pentru o autostradă este la fel de simplă ca și subvenția din agricultură“

Publicat de , 9 octombrie 2018, 13:22 / actualizat: 9 octombrie 2018, 14:29
Prezent într-o dezbatere, la Radio Constanța, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a explicat de ce lipsa unui portofoliu de terenuri blochează dezvoltarea infrastructurii și atragerea investitorilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției de luni a emisiunii „Stil de viață“, realizată de Dana Sterghiuli.
Mihai Daraban: „Statul, prin toate pârghiile lui, fie că vorbim despre administrația centrală sau locală, se lovește de ceea ce putem oferi unui potențial investitor. S-a retrocedat tot ce era de retrocedat, cred că doar Vârful Omu nu a fost retrocedat… Exproprierile sunt foarte dificil de făcut și ne încăpățânăm să nu copiem legislație, care este consacrată în țări care au autostrăzi din toate punctele cardinale…Bineînțeles, este și doza noastră de șmecherie la mijloc, adică atunci când aflăm pe unde trece autostrada, avem grijă să trecem terenul din extravilan în intravilan, mai facem și un PUD și un PUZ și am crescut valoarea terenului…
După episodul din ANRP, noua formă de corupție, în România, se numește expropriere. Niște băieți deștepți au găsit cea mai semilegală sau chiar legală modalitate de a-ți intra niște bani în cont. Bani curați, spălați, coafați, tot. De aceea, nu se fac autostrăzi. Am spus-o în nenumărate rânduri că noi nu avem traseele, noi nu avem pamântul (n.r. statul român). Obținerea de finanțare europeană pentru o autostradă este la fel de simplă ca și subvenția din agricultură. Primul punct de eligibilitate, primul paragraf din ghidul de obținere a finanțării este dacă ai terenul în proprietate, tu, statul român.“
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a explicat de ce este un demers inutil să mai calculăm cât ne costă un kilometru de autostradă: „Eu nu am casă, dar calculez cât mă costă pe mine o casă și poate facem cum am mai făcut în timpul istoriei, semnez și contract cu constructorul, (vezi cazul Bechtel), ni se face și o evaluare, după care cumpăr un teren și-mi dau seama că acolo pânza freatică e prea sus și trebuie să pun piloni… Deci, toate calculele mele anterioare se duc pe apa sâmbetei. Cam așa facem noi la nivel național. Haideți să avem terenul și vom vedea cât ne costă! Că ne costă kilometrul mai mult sau mai puțin, astea sunt alte discuții.“
În opinia președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României, orașul Constanța oferă o oportunitate majoră de business, dar este blocat de lipsa infrastructurii: „Portul Constanța este dezvoltat la maximum, raportat la infrastructura care-l deservește. Degeaba l-am extinde, degeaba l-am mări, pentru ca infrastructura îl blochează. Noi nu avem o autostradă cursivă Est- Vest, pe Coridorul IV Pan- European, avem canalul Dunăre- Marea Neagră, și aici putem vorbi că trei luni sunt ape înalte, trei luni, ape joase, trei luni, ceață, trei luni, gheață. Dunărea va trebui să devină navigabilă 365 de zile pe an, să aibă un pescaj minim garantat de 2,5 m și să te duci cursiv, fără nicio opreliște până la Regensburg. Infrastructura feroviară: 35km/ h la trenurile de marfă și 45 km/h la cele de călători. Iată că unui tren din Portul Constanța, spre Vest, îi trebuie 2 zile. Și v-am cam spus totul.“
Mihai Daraban a concluzionat că toată această lipsă de infrastructură se reflectă în lipsa investițiilor și, implicit, într-o infrastructură de business slab reprezentată la nivel național.