CONSTANȚA: Numărul focarelor de pestă porcină, în stagnare. Până acum au fost ucise peste 6.000 de animale
Publicat de , 8 octombrie 2018, 17:15
În județul Constanța sunt primele semne ale stagnării focarelor de pestă porcină africană. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a județului Constanța a realizat un ultim bilanț, din care reiese că numărul acestora a rămas la 80 dar nu se știe în cât timp există posibilitatea să fie eradicată boala.
„În baza buletinelor de analiză care au fost trimise de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, în județul Constanța au fost declarate 80 de focare de pestă porcină africană în 40 de localități și de la primul focar de boală declarat au fost uciși 6.073 de porci. Au fost întocmite 849 de dosare pentru despăgubiri, finalizate sunt 799, iar plătite au fost 747 de dosare“, a declarat pentru Radio Constanța inspectorul Cristina Linte, purtătorul de Cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.
Inspectorii DSVSA atrag atenția că pericolul extinderii virusului încă există și îi sfătuiesc pe crescătorii de porci să respecte normele de protecție.
„Există posibilitatea extinderii în orice zonă, atâta timp cât crescătorii de porcine nu respectă să nu intre în adăposturi cu alte echipamente sau cu alte haine. Recomandăm să crească porcii doar în spații îngrădite, să nu hrănească animalele cu resturi alimentare, să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp care ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi, să nu cumpere purcei din locuri necunoscute. Focarele au mai fost limitate, noi ne străduim să facem tot ce putem pentru diseminarea virusului și încet-încet să ajungem să eradicăm și boala“, a încheiat inspectorul Cristina Linte.