La Tulcea începe descărcarea arheologică pentru amenajarea podului peste Dunăre
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 3 octombrie 2018, 16:03
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ (ICEM) din Tulcea a obţinut autorizaţiile de cercetare arheologică în cele trei situri din judeţ care vor fi afectate de lucrările de amenajare a podului peste Dunăre între judeţele Tulcea şi Brăila.
Managerul ICEM, Sorin Ailincăi, a declarat pentru Agerpres că autorizaţiile de cercetare arheologică au fost obţinute la începutul acestei săptămâni şi vizează trei situri situate în nordul oraşului Măcin şi în două zone din comuna Jijila cunoscute sub numele ‘La grădini’ şi ‘Valea Popii’.
„Cele trei situri nu au fost cercetate până în prezent, dar sunt foarte cunoscute din punct de vedere arheologic. Au fost identificate doar prin descoperire de suprafaţă. Lucrările de amenajare a podului au fost precedate de un studiu de fezabilitate care a inclus şi un studiu de evaluare de teren din punct de vedere arheologic“, a menţionat managerul ICEM.
Ailincăi a mai spus că suprafaţa primului sit în care se va efectua cercetare arheologică preventivă este de 1,6 hectare, în funcţie de descoperirile de aici urmând să fie adaptat şi numărul arheologilor care vor lucra.
„Ceramica descoperită datează din perioada eneolitică, Cultura Gumelniţa. Au mai fost descoperiri din epoca bronzului, epoca fierului şi epoca romană. Cred că vor fi rezultate foarte frumoase din punct de vedere arheologic“, a afirmat managerul Sorin Ailincăi.
Obţinerea avizelor pentru cercetare arheologică în cele trei situri trebuie să fie urmată de decaparea şi marcarea zonei în care se va efectua cercetarea preventivă, lucrări care sunt în responsabilitatea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
De altfel, această companie trebuie să asigure dotarea tehnică şi forţa de muncă necesare lucrărilor de decapare şi marcare a terenului pe care se vor efectua cercetările arheologice, iar aceste lucrări, potrivit sursei, trebuie să înceapă săptămâna viitoare.
„Pe celălalt mal al Dunării, lucrările de cercetare arheologică au început în luna iunie şi s-au finalizat deja“, a menţionat managerul ICEM.
ICEM a semnat pe data de 26 septembrie contractul pentru servicii de cercetare arheologică a terenului afectat de obiectivul Pod peste Dunăre. Potrivit acestuia, în următoarele nouă luni, ICEM trebuie să efectueze cercetările arheologice preventive în cele trei situri, iar pe toată perioada de derulare a lucrărilor de realizare a podului cercetătorii tulceni vor asigura supravegherea arheologică. Valoarea contractului semnat de ICEM cu CNAIR este de 834.666,67 lei.
Podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea este unul din obiectivele anunţate de peste 20 de ani de autorităţile publice pentru care s-au făcut mai multe studii de fezabilitate.
Contractul pentru execuţia investiţiei a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA, iar antreprenorul este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia). Durata de realizare este de 48 de luni, din care 12 luni proiectare şi 36 de luni execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.