Mihai Fifor: De azi pornim procedura pentru achiziţia bateriilor de coastă (UPDATE)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 1 octombrie 2018, 11:02 / actualizat: 1 octombrie 2018, 16:13
Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţat că de luni va începe procedura de achiziţie a bateriilor de coastă.
„Astăzi sperăm să putem porni procedura pentru achiziţia sistemelor mobile de lansatoare de rachete. Este vorba de bateriile de coastă, aşa cum le spunem, o nouă etapă de înzestrare majoră pentru Armata României, un program care nu face decât să vină în completarea celorlalte, asigurând României o capacitate de descurajare şi de apărare în partea aceasta a Flancului estic. Astăzi se publică anunţul, după ce s-a trecut prin toate etapele premergătoare lansării acestei proceduri. În urmă cu două săptămâni am aprobat o hotărâre de guvern în acest sens iar acum suntem pregătiţi să putem lansa această procedură“, a spus Fifor, prezent la deschiderea anului universitar la Academia Tehnică Militară.
El a precizat că îşi doreşte ca Armata României să aibă parte de cele mai performante echipamente, dintre care o parte să fie realizate în industria naţională de apărare, prin transfer tehnologic şi cooperare industrială.
-
UPDATE! A fost lansată procedura specifică de achiziție aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”
Ministerul Apărării Naționale, prin Departamentul pentru armamente, a inițiat luni, 1 octombrie, procedura specifică de achiziție, prin contract multianual de furnizare, în perioada 2018-2022, a produsului „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), conform prevederilor HG nr. 630/2018.
Bateriile de coastă reprezintă o capabilitate defensivă esențială pentru România, ca țară riverană Mării Negre, care va asigura apărarea zonelor costiere de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă.
Prin dotarea cu sistemul de instalaţii mobile de lansare a rachetelor antinavă, Forțele Navale Române vor putea executa acţiuni de luptă în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului naţional, din poziţii prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea, indiferent de condiţiile hidro-meteorologice.
Un criteriu de calificare esențial în atribuirea contractului va fi legat de operaţiunile compensatorii aferente (offset): operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual va avea obligația de a realiza, pe teritoriul național, o infrastructură de producție/asamblare/testare/mentenanță la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat din industria națională de apărare, autorizat și înscris în registru în condițiile legii, în care să se execute: integrarea de elemente componente ale SIML; operațiuni de mentenanță pe ciclul de viață al sistemelor, astfel încât, în situații de criză și război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului național; implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML.
Anunțul de participare și documentația de atribuire pentru această procedură au fost publicate pe site-ul C.N. Romtehnica S.A., la adresa: http://www.romtehnica.com.ro/site/import/.