CONSTANȚA | Mircea Geoană: Cele trei coridoare transeuropene de transport trebuie să devină realitate

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 29 septembrie 2018, 13:13
Preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană a susţinut vineri, la Mamaia, în cadrul forumului „Constanţa Danube-Black Sea Gateway Economic Opportunities“, că trebuie folosite orice oportunităţi pentru ca cele trei coridoare de transport paneuropean să tranziteze România.
„Mesajul meu, din deschiderea forumului, către participanţi, a fost că este un drept pe care l-am câştigat de a fi conectaţi la căile comerciale ale Europei, aşa cum au fost ele trasate iniţial, şi că cele trei coridoare transeuropene de transport trebuie să devină realitate. Dacă europenii vor să le finanţeze este foarte bine, dacă nu trebuie să căutăm finanţarea în altă parte. Nu putem să ţinem ţara în continuare izolată şi fără potenţialul de dezvoltare la parametri normali“, a declarat Mircea Geoană.
El a reliefat faptul că un cumul de cauze nefavorabile au făcut ca până în prezent teritoriul naţional românesc să nu beneficieze de infrastructura de transport ce ar permite dezvoltarea economică firească a ţării şi implicit lipsa interconectării directe pe culoarele internaţionale ale fluxurilor de mărfuri.
„Mesajul meu a fost despre o realitate evidentă, anume că atunci când au fost stabilite coridoarele pan-europene de transport, România a beneficiat, cel puţin pe hârtie, de tei astfel de culoare ce străbat teritoriul naţional. Faimosul Coridor 4, unde din vina noastră colectivă avem dificultăţile pe care le ştim, în încercarea de a lega Constanţa de Arad şi Marea Neagră de Europa. Nu suntem capabili să construim atât de repede pe cât ar trebui, acest coridor de cale ferată şi de autostradă care, până acuma leagă doar Constanţa de Bucureşti şi se opreşte acolo. În schimb, celelate două coridoare au fost, practic, puse la naftalină. Este şi vina noastră dar şi a partenerilor europeni“, a mai spus Geoană.
Preşedintele Institutului Aspen România a mai menţionat că ‘Europa dă înapoi, iar China avansează’ în ceea ce priveşte infrastructura de transport.
„Coridorul 9 care lega, pe hârtie cel puţin, Grecia de Scandinavia, la noi intrând pe la Giurgiu şi ieşind la Suceava, şi care pentru Constanţa era extrem de interesant pentru că se putea lega la reţeaua de comunicaţii nord-sud, a fost abandonat. Se discută acum despre Via Carpathia, care leagă nordul de sudul Europei dar care în România intră pe la Lugoj şi iese la Calafat-Vidin şi care tranzitează doar o fracţiune din teritoriul ţării noastre. Acest lucru trebuie corectat. Dacă chinezii au această iniţiativă globală, Drumul Mătăsii, pe traseul şi pe harta chinezească Coridorul 9 este deja un proiect aflat în lucru. Europa dă înapoi, iar China avansează. Cred că şi astfel de conversaţii trebuie să le avem cu viitoarea Comisie Europeană şi în viitorul cadru financiar… Iar Dunărea, nu mai vorbesc, este Coridorul 7, cel de-al treilea coridor ce trece prin ţara noastră, care, fie că bulgarii au interesele lor de a-şi proteja propriile porturi de la Marea Neagră, fie că nu suntem suficient de abili pentru a face lobby şi presiune sau că nu punem noi banii în buget pentru dragarea părţii noastre de fluviu; ei toate aceste neputinţe care sunt şi româneşti şi europene trebuie să găsescă un răspuns“, a precizat el.
Forumului „Constanţa Danube-Black Sea Gateway Economic Opportunities“ a fost organizat de Institutul Aspen România şi Primăria Constanţa.