Tulcea: Solicitare pentru scutirea unei societăţi afectate de pesta porcină de la plata taxelor şi impozitelor locale
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 septembrie 2018, 16:56 / actualizat: 29 septembrie 2018, 13:42
Cel mai mare complex zootehnic din judeţul Tulcea care a fost afectat de pesta porcină africană (PPA) a solicitat consilierilor locali ai municipiului scutirea de la plata impozitelor pe terenurile şi clădirile deţinute începând din acest semestru al anului, aleşii urbei amânând, în şedinţa de joi, luarea unei decizii.
Cererea depusă de societate şi discutată joi după-amiază, în timpul şedinţei ordinare a Consiliului local, are la bază încetarea activităţii de producţie a complexului zootehnic şi disponibilizarea celor 110 angajaţi ai unităţii.
„An de an începând cu anul 2000, Carniprod SRL şi-a achitat la timp şi în totalitate impozitele şi taxele datorate Municipiului Tulcea, situaţia în care ne aflăm fiind independentă de voinţa noastră“, se arată în solicitarea adresată consilierilor locali de conducerea societăţii private.
Şefa Serviciului taxe şi impozite locale, Daniela Grădinaru, a afirmat că societatea datorează autorităţii locale taxe şi impozite în cuantum total de peste 238.000 de lei pentru semestrul al doilea al anului în curs.
„Conform Codului Fiscal, consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului pe clădiri şi teren pentru clădirile şi terenurile afectate de calamităţile naturale. Se pune întrebarea dacă ne încadrăm în această prevedere“, a menţionat Grădinaru.
Unii consilieri locali au susţinut că societatea primeşte despăgubiri din partea Guvernului, iar primarul municipiului Constantin Hogea a propus amânarea discutării acestei solicitări pentru şedinţa următoare. „Aş propune să ne mai gândim şi să vedem dacă există o minimă posibilitate legală de a sprijini această societate“, a afirmat primarul Hogea în timpul reuniunii.
Virusul PPA a apărut în judeţul Tulcea la începutul lunii iunie a acestui an, în localităţile situate pe braţul Chilia al Dunării, care constituie frontieră între România şi Ucraina.
Toate crescătoriile industriale de porci din judeţ au fost afectate de PPA şi urmează să primească despăgubiri din partea statului, iar 47% din suinele aflate anul trecut în gospodăriile populaţiei din judeţ au fost sacrificate.
Societatea care a solicitat scutirea de la plata taxelor şi impozitelor locale din municipiu a sacrificat 48.034 de suine şi urmează să primească 21,6 milioane de lei, potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Din această sumă, a fost acordată o primă tranşă de 2 milioane de lei.