Cei 10 pacienți ai leprozeriei de la Tichilești au nevoie de provizii pentru iarnă. Îi putem ajuta
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 septembrie 2018, 11:15 / actualizat: 28 septembrie 2018, 12:36
Un apel umanitar înduioșător vine, prin intermediul rețelelor sociale, de la spitalul din Tichilești, din județul Tulcea, unde se mai află internați astăzi 10 bolnavi de lepră.
Una dintre angajate caută să le însenineze cu orice preț zilele pacienților pe care îi are în grijă și cere ajutorul oamenilor cu suflet pentru a umple pentru iarnă cămara de provizii a coloniei de la Tichilești.
„În speranța că sunt gospodari care pot și își doresc să facă un bine, aș vrea să îi rog să doneze câteva legume care le prisosesc. Eu lucrez la singurul spital din România care îngrijește bolnavi de lepra, Spitalul Tichilești. În prezent mai avem 10 pacienți internați. Nu avem nevoie de cantități mari, ci doar cât să punem pentru iarnă niște castraveți la murat, un bidon de varză, câteva borcane de compoturi și gem. Orice este bine-venit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi,angajații, să culegem, oriunde în Tulcea, Constanța, Brăila, Galați. Sau, dacă doriți să ne vizitați, să ne cunoașteți, vă așteptăm cu drag“, a fost mesajul postat pe rețelele de socializare.
Apelul nu ar fi venit probabil dacă statul român s-ar fi îngrijit mai îndeaproape de situația celor 10 pacienți condamnați la o viață de suferință și izolare față de societate.
În prezent, statul alocă pentru hrana unei persoane internate aici doar 11 lei, insuficient pentru nevoile reale de alimentație ale unui adult, mai ales în contextul în care majoritatea celor internați la spitalul din Tichilești sunt oameni de vârsta a treia.
Astfel, dacă doriți să ajutați, o puteți face oricând trimițând un pachet către Spitalul Leprozerie Tichilești, oraș Isaccea, județul Tulcea, cod poștal 825202 sau, în Constanța, sâmbăta, la ora 11:00, la magazinul Țăranilor Dobrogeni, situat pe bulevardul I.C. Brătianu.
Lepra este o boală cronică provocată de un bacil care se dezvoltă extrem de lent, numit științific Mycobacterium leprae și are 8 forme.
Incubația bolii durează mult, circa 5 ani iar până la apariția simptomelor pot trece și 20 de ani.
Medicina nu a reușit să descopere mecanica acestei boli, de ce și cum apare, se bănuiește numai căi factorii favorizanți ar fi, malnutriția, lipsa igienei și sistemul imunitar scăzut. Destul de recent s-a descoperit că oamenii pot contracta boala intrând în contact cu tatu-ul, un animal care trăiește exclusiv în cele două Americi.
OMS spune că boala este curabilă, iar tratamentul aplicat în stadiile incipiente previne apariția dizabilităților.
Primele leprozerii din România au fost înființate în Ardeal, bolnavii ajungând la noi în țară dinspre Europa în jurul anului 1545. O altă zonă prin care această boală pătrundea în țară a fost cea sudică, adusă de marinari sau de militarii turci.
Cea mai veche dovadă a bolii a fost descoperită pe schelete găsite în siturile arheologice din Balathal, India, și Harapa, Pakista.
Se pare că cea mai veche referire consemnată la această boală a fost făcută de Hipocrate în jurul anului 460 Î.C.
Pentru bătrâna Europă lepra ar putea constitui o nouă amenințare, dat fiind că în valul de migranți se numără și oameni care provin din principalele focare ale leprei.