Asociația Elevilor din Constanța cere demisia președintelui CJC Horia Țuțuianu și vicepreședintelui Claudiu Palaz
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 septembrie 2018, 19:21
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) cere demisiile președintelui Consiliului Județean Constanța (CJC), Horia Marius Țuțuianu și pe cea a vicepreședintelui Claudiu Palaz pe care îi acuză de „acțiuni lipsite de responsabilitate și asumare, aceștia continuând să administreze într-un mod defectuos serviciul public de transport, fapt ce cauzează prejudicii grave tuturor elevilor și studenților din județ“.
Concret, este adus din nou în discuție proiectul privind subvenționarea de către CJC , în proporție de 50%, a transportului în județ pentru elevi și studenți care învață în altă localitate decât cea de domiciliu.
Proiectul a fost inițiat și introdus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de la finalul lunii iunie, doar că în cadrul aceleiași reuniuni, consilierii liberali au retras de pe ordinea de zi proiectul, invocând temeiuri de legalitate a documentului.
Nemulțumirea Asociației județene a Elevilor a rămas, iar în luna august AEC a acționat în instanță Consiliul Județean Constanța în vederea rezolvării întregii situații, iar procesul se află în desfășurare, întâmpinarea fiind trimisă zilele acestea, după cum se arată într-un comunicat al asociației.
„Din păcate, reprezentanții CJC adoptă aceeași atitudine de iresponsabilitate față de situația tragică a elevilor din județ, ignorând faptul că fiecare zi ce trece aduce riscul ca sute de elevi să abandoneze școala, astfel ratând orice șansă la un viitor mai bun. Întâmpinarea trimisă de către aceștia caută să paseze responsabilitatea către primăriile localităților din județ și chiar către Ministerul Educației, aceștia făcând o confuzie gravă între finanțarea complementară a școlilor, care se asigură din bugetul local, finanțarea de la bugetul de stat și finanțarea serviciului public de transport. Facem precizarea că primăriile din județ nu au în competență finanțarea transportului public județean“ , afirmă reprezentanții AEC.
Contactat de Radio Constanța pentru un punct de vedere, președintele CJC, Horia Țuțuianu, susține că nu înțelege poziția AEC, în contextul în care proiectul în cauză a fost retras de pe ordinea de zi chiar de către inițiatori.
„Nu pot să comentez poziția dumnealor pentru că fiecare are dreptul la liberă exprimare, dar nu înțeleg de ce s-a ajuns aici în contextul în care consilierii PNL au inițiat proiectul și tot dumnealor l-au retras. Din ceea ce am înțeles de la Direcția Juridică, în Comisie solicitarea nu avea toate aspectele legale. Un proiect de hotărâre trebuie să aibă și legalitate. Nu poți iniția și aproba un proiect dacă nu are baza legală“, a declarat președintele CJC, Horia Marius Țuțuianu, pentru Radio Constanța.
Reprezentanții elevilor mai menționează faptul că marți a fost publicat un proiect de hotărâre pentru aprobarea regulamentului și caietului de sarcini în vederea îndeplinirii serviciilor de transport, document unde, conform Ordinului ministrului Transporturilor 972/2007, trebuie prevăzute reducerile pentru categoriile sociale ce beneficiază de ele. „Inițiatorul a eliminat din proiectul de regulament acel punct care stabilește în sarcina transportatorilor de a acorda reguri (n.red – sic!), contrar prevederilor din Regulamentul-cadru. Considerăm că domnul vicepreședinte Palaz, care coordonează serviciul public de transport, este direct responsabil de situația creată și trebuie revocat din funcție. Mai mult, modul de acordare a subvenției trebuie stabilit prin contractul de serviciu public/delegare a gestiunii serviciului public, contracte care nu există în județul Constanța din culpa Consiliului Județean“, se mai arată în comunicatul transmis Radio Constanța de Asociația Elevilor.
La rândul său, vicepreședintele CJC, Claudiu Palaz a ținut să sublinieze că solicitarea pentru subvenționare este nelegală. „Este cerere nelegală. Pe raza fiecărei localități primarul reglementează situația, noi nu avem cum să facem ceea ce cere Asociația Elevilor“, a spus Claudiu Palaz.
Asociația Elevilor Constanța mai invocă faptul că lipsa de implicare a autorităților județene ar putea contribui la creșterea ratei abandonului școlar, în special în mediul rural, unde multe familii nu își permit cheltuiala cu abonamentul lunar necesar copilului pentru a merge la școală în altă localitate. De asemenea, potrivit AEC, în județul Constanța, în mediul rural, procentul de abandon școlar în rândul copiilor de la țară este de 8 puncte.