Vorba aceea | Ce este pleonasmul și cum îl evităm?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 septembrie 2018, 11:17
Continuăm perfecționarea exprimării prin aducerea în discuție a noțiunii de pleonasm. Este o greșeală care se produce atunci când utilizăm un număr mai mare de elemente de expresie decât este necesar pentru transmiterea unui mesaj.
Încercând să mă determine să cumpăr un produs, cineva mi-a spus:
„Numai noi oferim marfa împachetată în ambalaje create special pentru ocazia dumneavoastră“.
A împacheta înseamnă să aduni lucruri într-un sac, într-o ladă, a ambala în vederea transportului, iar ambalajul, cu pluralul ambalaje, este materialul sau obiectul în care se împachetează ceva.
Așadar, împachetată în ambalaje înseamnă ambalată în ambalaje și este un pleonasm evident.
„Sunt posibilități de afirmare în profesia pe care o desfășoară, dar va dori prea mult libertatea și independența pentru a accepta o astfel de carieră”.
Libertatea presupune posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință,starea unei personae libere, care se bucură de deplinătatea drepturilor ăn stat, stare a celui care nu este supus unui străin.
Independența este starea unui popor sau a unui stat care se bucură de suveranitate națională, situație a unei personae care judecă lucrurile și acționează în mod independent.
Din definițiile celor două substantive rezultă sinonimia lor.Adăugarea cuvântului independență este de prisos, pentru că starea de libertate tocmai acest înțeles are.
Un medic renumit încerca să ne convingă de faptul că „Expunerea la soare timp de 10-15 minute pe zi este suficientă pentru a aduce aportul de vitamina D în corp”.
Verbul „a aduce” presupune a lua cu sine un lucru și a veni cu el undeva sau la cineva,pentru a-l preda, iar substantivul neutru „aport” se referă la ceea ce aduce o persoană din punct de vedere material, intelectual, moral într-o acțiune comună. Spunând „a-și aduce aportul” realizăm o repetiție de tip pleonastic.
Și nu uitați Vorba aceea : M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.
Rubrică realizată de Larisa CALISTRU