Programul MApN destinat tinerilor „Cadet pentru o zi“ va deveni „Cadet pentru o săptămână“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 septembrie 2018, 16:53
Programul „Cadet pentru o zi“, prin intermediul căruia tinerii pot petrece o zi în cazărmi pentru a vedea cum este într-o unitate militară şi astfel să poată decide dacă vor urma o carieră în domeniu, va fi extins de Ministerul Apărării Naţionale la o săptămână, după cum a anunțat, duminică, la Arad, ministrul Mihai Fifor.
Ministrul afirmă că, în momentul de faţă, Armata asigură „un plan de carieră stabil“ şi „educaţie la cel mai înalt nivel“. Fifor a reamintit că în România „nu se poate discuta în acest moment despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu“.
Mihai Fifor, a declarat, duminică, la Arad – întrebat despre lipsa de interes a tinerilor pentru cariera militară -, că unul dintre programele de promovare în rândul tinerilor, „Cadet pentru o zi“, va fi extins la o săptămână.
„Armata României are un program foarte complex de promovare în rândul tinerilor (…) Avem şi programul «Cadet pentru o zi», care începând de anul acesta îl vom extinde şi vom avea «Cadet pentru o săptămână», astfel încât pe bază de voluntariat tinerii să poată să trăiască alături de militarii români, să vadă cum este viaţa într-o unitate militară. Desigur, ne dorim ca prin programele pe care le oferim prin colegiile şi universităţile militare să atragem cât mai mulţi tineri în Armata României, care, cred eu, în momentul de faţă asigură un plan de carieră stabil, asigură educaţie la cel mai înalt nivel. În colegiile noastre, gradul de promovare a Bacalaureatului este de 100%“, a spus Fifor.
Ministrul a ținut să subliniez faptul că în România nu se poate discuta, în acest moment, despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu.
„Nu ne-am propus lucrul acesta, nu l-am discutat în niciun moment. În România ne dorim ca, în continuare, către Armată să vină tineri care doresc să îmbrace haina militară“, a spus Mihai Fifor.
Programul actual al MApN „Cadet pentru o zi“ îşi propune să realizeze schimburi de experienţă între instituţii militare şi civile de învăţământ, contribuind la extinderea celor mai bune modele şi practici didactice, la valorificarea valenţelor formativ-educative ale interacţiunii elevilor din diferite şcoli, în sprijinul conturării opţiunilor profesionale ale acestora.