Vă mai amintiți? Linia 48. De la TROLEIBUZ la AUTOBUZ

Publicat de Adrian Băncilă, 7 septembrie 2018, 12:03
Prima linie de troleibuz din Constanța a apărut în anul 1959. Avea o lungime de 10,4 km și era deservită de mijloace de transport românești tip TV2E, potrivit www.ratc.ro.
La 1 ianuarie 1980, IJTL (Întreprinderea Județeană de Transport Local, actuala RATC) avea 640 de autobuze, 123 de troleibuze, 48 de taximetre și 973 de autovehicule de transport marfă.
De-a lungul timpul, troleibuzele din Constanța au suferit modificări. Începând din anul 2001, treptat, locul acestor mijloace de transport în comun este luat de autobuze.
Câțiva iubitori ai transportului în comun au păstrat fotografii care atestă faptul că în municipiul Constanța au circulat tramvaie și troleibuze.
Astăzi aflăm povestea liniei 48
Una dintre puținele linii de transport în comun care și-au menținut traseul după transformarea din troleibuz în autobuz este 48. De altfel, ultimele două linii de troleibuz din Constanța, 48 și 48B au circulat până în anul 2010. Ele au fost înlocuite cu autobuze MAZ. Potrivit wikipedia, la scurt timp după aceasta, linia de autobuz 48B a fost și ea desființată, pe motiv de nerentabilitate.
Atât ca troleibuz, cât și ca autobuz, capătul liniei 48 a fost stabilit în cartierul Palas, la ieșirea din Constanța spre Valu lui Traian, în zona Oieriei Palas. Tot aici se afla și capătul liniei 48B.
Traseul străbate bulevardul I. C. Brătianu.
Mijloacele de transport în comun ajung în zona Pod Butelii.
Traseul continuă prin zonele Policlinica CFR, ICIL, Republica și Fantasio, iar punctul final al liniei 48 este la Poarta 2.
Returul se face prin zona centrului comercial Tomis Mall.
În schimb, legătura între zonele Palas, Pod Butelii și Gara CFR, asigurată de linia 48B, nu mai este efectuată de RATC Constanța. Așa arată astăzi zonele ICIL, Spitalul de Boli Infecțioase și strada Theodor Burada – Gara CFR, prin care trecea linia 48B.
Pe de altă parte, un sfert din traseul liniei de microbuz 310 este aproape identic cu cel al fostei linii RATC 48B.
Sursa foto vechi: Facebook Daniel George, www.hiveminer.com