Costel Stanciu (APC): România nu era pregătită să facă față pestei porcine africane. Nu doar crescătorii de suine au de pierdut, ci și consumatorii
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 6 septembrie 2018, 12:41
Într-o conferinţă de presă susţinută astăzi la Constanţa preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori (APC), Costel Stanciu, a declarat că, în conformitate cu raportul unui audit realizat în 2017 de experţi ai Direcției Generală Sănătate și Siguranță Alimentară din cadrul Comisiei Europene, în 2016 România nu era pregătită să facă faţă pestei porcine africane (ppa).
Astfel, la acea dată exista în ţara noastră un singur laborator pentru depistarea ppa; eram nepregătiți pentru neutralizarea cadavrelor de porci rezultate în urma uciderii preventive, România având doar 4 incineratoare; neevaluare efectivelor de porci domestici: mulți porci care nu figurează în evidențele medicilor veterinari. Preşedintele APC susţine că în gestionarea situaţiei ppa, ANSVSA a făcut mai multe greşeli:
„La începutul acestui an, a eliminat inspecția veterinară care se realiza în fiecare an în perioada februarie – martie – aprilie, în gospodăriile populației din mediul rural. Cu acel prilej se inventariau și animalele, se făcea și un diagnostic referitor la starea de sănătate a animalelor. ANSVSA, până în 2017, se afla subordinea Ministerului Agriculturii. La începutul anului 2018, instituția a trecut sub coordonarea directă a prim-ministrului. În prezent, avem două instituții ale statului, Ministerul Agriculturii și ANSVSA, care, în opinia mea, acționează pe două culoare paralele“, a subliniat Costel Stanciu.
Preşedintele APC consideră că uciderea preventivă a tuturor porcilor în localitățile unde s-a găsit ppa a fost o greșeală. Acesta a atras atenţia că nu numai cei ai căror porci au fost ucişi au de suferit:
„Pierd consumatorii care, de Sărbători, vor cumpăra carne de porc din import cu cel puțin 30% mai scumpă decât prețul actual. Pierderile nu sunt legate numai de valoarea acelor efective sacrificate în mod preventiv. Acele exploatații comerciale în aval și în amonte au alte societăți comerciale. În mediul rural există mici societăți comerciale unde se fac preparate din carne de porc în sistem tradițional. Societățile comerciale se aprovizionează cu furaje pentru creșterea porcilor . Cei care produc furaje nu vor mai avea cui să le vândă sau își vor reduce activitatea drastic“, a mai atras atenția Stanciu.
Preşedintele APC a subliniat că vrea ca în momentul în care este confirmat virusul ppa să fie ucişi doar porcii din focar (gospodăria respectivă) şi nu porcii din întreaga localitate.
Redactor: Dana LEBED