Jud. Constanța: Minori trimiși în spatele gratiilor după ce au comis furturi și tâlhării
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 septembrie 2018, 08:14 / actualizat: 5 septembrie 2018, 9:33
Infracțiunile comise de persoane care abia au obținut cartea de identitate sau care nu au împlinit încă vârsta majoratului sunt din ce în ce mai dese, în județul Constanța.
O demonstrează informațiile furnizate zilnic de polițiști, care anunță că au prins câte un infractor juvenil pe care fie l-au trimis în spatele gratiilor, fie îl cercetează în stare de libertate pentru că nu a împlinit vârsta legală de la care poate fi tras la răspundere penală.
Un caz recent este al unor adolescenți de 14 și 15 ani din comuna Cobadin, suspectați că ar fi autorii mai multor spargeri date în perioada 10 iulie – 31 august la două unități de cazare din Constanța.
„Polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Constanța au identificat doi minori, în vârstă de 15, respectiv 14 ani, din localitatea Cobadin, bănuiți furt calificat. Astfel, în zilele de 10 iulie și 31 august, minorii în cauză ar fi sustras, din două pensiuni situate în Satul de Vacanță, mai multe articole de îmbrăcăminte, un telefon mobil și sume de bani, creând un prejudiciu total de aproximativ 1.800 de lei“, se arată într-o informare publică a IPJ Constanța.
Polițiștii constănțeni i-au reținut inițial pe baze de ordonanțe pe cei doi minori, ieri însă, băieții au fost prezentați Judecătoriei Constanța care a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cei doi se află acum în Centrul de Arest Preventiv al IPJ Constanța.
Palmares infracțional bogat
„Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța au reușit să probeze faptele celor doi minori, A. Aidar , de 15 ani și M. Aidar, de 14 ani, din Cobadin, arestați de instanța de judecată pentru 30 de zile și depuși în arestul IPJ Constanța, după ce au comis, în această vară, alte două infracțiuni de furt calificat la pensiuni din Satul de Vacanță“, au precizat, în completare, polițiștii constănțeni.
Oameni legii mai spun că, deși sunt foarte tineri, ambii minori sunt cunoscuți cu mai multe fapte penale, precum tâlhării și furturi din locuințe. Băiatul de 15 ani fiind cercetat în opt cauze penale, în timp ce fratele său, cu un an mai mic, în patru dosare penale.
Cei doi părăsesc frecvent centrele de adăpost ale Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa și Brașov, fiind dați în urmărire de IPJ Constanța, respectiv IPJ Brașov, A. Aidar de patru ori în anul 2018, iar M. Aidar de șapte ori în anul 2016.
„Cei doi minori comiteau faptele în special în zona cuprinsă între cartierele Inel II și Tomis III, alegându-și victimele în rândul persoanelor în vârstă, în cazul tâlhăriilor, după care săvârșeau și infracțiunile de furt calificat din locuințe“, au mai declarat polițiștii.
Prins cu mâța-n sac
Probleme cu legea are și un tânăr de 17 ani din Valu lui Traian, despre care polițiștii au indicii clare că ar fi autorul unui furt dintr-un centru comercial din Constanța.
Ieri, adolescentul ar fi plecat dintr-un magazin din mall cu un pulover și o pereche de pantaloni pe care „a uitat“ să le achite la casă, însă nu a uitat să le taie etichetele și elementele de siguranță când a părăsit cabina de probă.
Vigilența paznicului magazinului nu a putut fi înșelată, astfel că adolescentul s-a ales acum cu dosar penal pentru furt.
Bunurile în valoare de 330 de lei au fost recuperate și redate personalului magazinului.
Probleme ceva mai grave a ajuns să aibă un alt adolescent, de 16 ani, din Cogealac. Tânărul și-a primit ieri sentința de a executat un an de detenție într-un centru de corecție pentru tâlhărie.
Strada crește generații de infractori
România a avut anul trecut aproape 4.000 de infractori minori. Practic, nişte copii trimişi în judecată pentru fapte grave. În final, la vârste la care se formează ca oameni, ajung să fie închişi. Cei mai mulţi, provin din familii cu probleme.
În cele 4 centre de detenţie pentru minori din ţară, în prezent sunt închişi peste 300 de copii. Numai că o sută dintre aceştia au mai avut în trecut şi alte probleme penale. Cine sunt aceşti copii şi de unde provin? Raspunul Administraţiei Penitenciarelor a fost ca majoritatea sunt copii nesupravegheaţi care provin din familii dezbinate.