Prezența virusului West Nile, confirmată în toate cele 5 cazuri de meningoencefalită diagnosticate la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 august 2018, 11:44
Numărul cazurilor de infecţie cu virusul West Nile a ajuns la 94, la nivel naţional – potrivit celor mai recente informaţii, furnizate de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa.
S-au înregistrat, până acum, şi 11 decese din cauza meningoencefalitei, între care unul la Constanţa.
La finalul săptămânii trecute, la Spitalul de Boli Infecţioase din municipiu, mai erau internați patru pacienţi diagnosticați cu meningoencefalită, în toate cazurile fiind confirmată infecţia cu virusul West Nile.
-
CITEȘTE și: Constanța: Pacient mort în urma îmbolnăvirii de meningoencefalită, boală cauzată de virusul West Nile
Ca urmare, începând de astăzi a fost restricţionată donarea de sânge în localităţile de domiciliu ale celor patru pacienţi.
Cu detalii, medicul Alina Dorbotă, directorul Centrului de Transfuzii: „Niciun locuitor al celor patru localități: Peștera, Oltina, Cogealac și Poarta Albă nu va putea dona sânge până la sfârșitul sezonului de risc, respectiv, 31 octombrie. Pentru persoanele care donează la sediul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța sau în cadrul colectelor mobile se va asigura testarea suplimentară pentru diagnosticul infecției cu virusul West Nile“.
Totuşi nu orice înţepătură de ţânţar prezintă risc de infectare cu acest virus.
Cum ne putem proteja de aceste insecte, ne spune Loti Popescu, medic-şef în cadrul DSP Constanţa: „Trebuie să purtăm îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să se utilizeze substanțe chimice care să distrugă țânțarii. De asemenea trebuie să folosim sitele de protecție și cei care se ocupă să facă desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor sau din subsolurile blocurilor. Înțepătura de țânțar nu lasă urme grave, într-o proporție de 80% din cazuri“.