FITIC 2018: Teatrul independent ia cu asalt Constanţa
Publicat de Arantxa Catană, 28 august 2018, 17:43 / actualizat: 29 august 2018, 10:57
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (FITIC) este pe cale să îşi deschidă porţile pentru al treilea an consecutiv.
În această ediţie, FITIC se va desfăşura în intervalul 1 – 8 septembrie, în două locaţii (Teatrul de Stat Constanţa şi Centrul Cultural „Jean Constantin”) şi va avea alături două festivaluri care vă propun noi provocări: Seathre Fest şi CIFF (Constanta International Film Fest).
SEATHRE FEST s-a alăturat Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, desfășurându-se din acest an în cadrul FITIC, pe structura care l-a consacrat în întreaga țară. Astfel, la acest concurs participă trupe de liceeni din toată țara. Premiul se va acorda pentru cea mai bună trupă.
CIFF, adică fimul independent, este o nouă secţiune care a venit firesc să întregească conceptul FITIC. Astfel, începând din acest an, filmul independent va însoţi teatrul independent, deoarece libertatea se regăsește în toate formele de artă, iar în peisajul urban constănțean a apărut o nouă sală dedicată cinematografiei. Secţiunile care vor fi premiate sunt: lungmetraj, scurtmetraj, documentar.
În afara filmelor ce vor participa la secțiunile în concurs, vor fi prezentate publicului și scurtmetrajele premiate la Festivalul Național de Scurtmetraje pentru Liceeni FILMmic, a XII-a ediție, organizat de Liceul Traian din Constanța. Din 2019, și acest festival se va alătura FITIC, urmând a fi creată o nouă secțiune în concurs.
De asemenea, în OFF, doritorii vor putea urmări filme consacrate, regizate de cei mai îndrăgiţi regizori români.
Aşadar, în acest an, secţiunile FITIC sunt: Blue Theatre Independence (teatru, dramaturgie contemporană, teatru-dans şi afişe de teatru), Seathre (teatru pentru liceeni), Red Theatre Revolution (teatru studenţesc) şi CIFF (Constanta International Film Fest).
În afara spectacolelor ce vor participa la secțiunilor în concurs, vor fi prezentate publicului și spectacole de teatru invitate, ce fac parte din repertoriul unor instituții publice de teatru din țară sau companii private. Acestea vor avea ca protagoniști actori consacrați și tineri ai scenei teatrului românesc. Astfel, instituțiile de stat vin în întâmpinarea teatrului independent și se alătură acestei mișcări, prin susținerea acestui fenomen teatral.
Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa este organizat de Asociaţia ART SOCIETY CENTER şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa, iar valoarea totala a proiectului este de 563.500 de lei.