Care sunt factorii de risc în cazul pestei porcine africane
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 august 2018, 11:58
Factorii de risc cei mai importanţi în cazul pestei porcine africane sunt importurile ilegale de porci vii şi produsele din carne de porc precum şi biosecuritatea scăzută în exploataţiile de creştere a porcilor, potrivit unei analize realizate de José Manuel Sánchez-Vizcaíno, expert al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.
Acesta a fost prezent în România, în perioada 20 – 21 august, la o întâlnire pe tema PPA unde au participat conducerea Autorităţii, specialişti din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală şi reprezentanţi ai asociaţiilor din industria cărnii de porc, informează ANSVSA.
În cadrul întâlnirii, profesorul spaniol a expus celor prezenţi rezultatele cercetărilor sale asupra virusului pestei porcine africane, dar şi experienţa sa în combaterea acestei boli în ţări precum: Spania, Portugalia şi Lituania.
Potrivit expertului, principalele probleme în controlul PPA sunt legate de faptul că organismul animal nu produce anticorpi pentru neutralizare (motiv pentru care încă nu s-a găsit un vaccin), rezistenţa mare la condiţiile de mediu şi variabilitate a genotipurilor mare (24 genotipuri). De asemenea, semnele clinice ale animalelor infectate sunt asemănătoare cu cele ale altor boli, diagnosticul se poate pune doar în urma analizelor de laborator, iar contaminarea se face pe mai multe căi, respectiv prin insecte contaminate, resturi contaminate, animale purtătoare, condiţii de biosecuritate nerespectate.
„Principalele probleme în ceea ce priveşte PPA sunt fermele cu biosecuritate slabă (cu animale crescute în aer liber, cu posibilitate de mişcare şi în afara padocurilor, în curte), procesul de identificare a animalelor efectuat necorespunzător, ceea ce creează probleme în transabilitate, controlul scăzut al mişcării animalelor şi al dezinfecţiei vehiculelor de transport”, arată analiza expertului Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.
De asemenea, acesta susţine că este nevoie de un program global de eradicare, schimbări în industria porcului şi soluţii clare pentru mişcările din fermele comerciale.
„Printre factorii de risc cei mai importanţi au fost menţionaţi importurile ilegale de porci vii şi produsele din carne de porc şi biosecuritatea scăzută în exploataţiile de creştere a porcilor. A fost subliniat faptul că, în cazul bolilor care prezintă un pericol de răspândire prin intermediul animalelor sălbatice, biosecuritatea reprezintă un instrument esenţial”, se arată în document.
ANSVSA reaminteşte agenţilor economici din sectorul suin despre obligativitatea şi responsabilitatea ce la revine pentru asigurarea tuturor măsurilor care se impun în vederea prevenţiei pătrunderii virusului PPA în exploataţie şi respectarea cu stricteţe a programului de biosecuritate propriu, conform legislaţiei specifice.
Totodată, este obligatorie stabilirea măsurilor de biosecuritate, astfel încât să prevină contactul animalelor din fermă cu mediul gospodăresc sau silvatic, direct sau indirect, respectiv efectuarea strictă a acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare.
Reprezentanţii ANSVSA susţin că, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în ţara noastră, specialiştii Autorităţii au fost în contact permanent cu epidemiologi europeni, cu experienţă în controlul şi eradicarea acestei boli.
Cu o experienţă de 40 de ani în cercetare, José Manuel Sánchez-Vizcaíno este absolvent şi doctor în ştiinţe veterinare (Universidad Complutense de Madrid, Spania), Post-doctorat în Imunologie şi virusologie (Universitatea Cornell, New York. Şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Institutului Naţional Spaniol de Cercetare Agronomică (INIA) timp de aproape 25 de ani, fiind Directorul General al departamentelor de Virusologie şi Sănătate Animală, precum şi al Centrului de Cercetare pentru Sănătate Animală (CÂŞA). În acest timp, el a ajutat autorităţile veterinare din mai multe ţări să reuşească în lupta împotriva mai multor boli cu notificare, câştigând o expertiză recunoscută la nivel internaţional.
În prezent este profesor de sănătate animală la UCM şi expert OIE al Laboratorului de Referinţă pentru Pesta Porcină Africană şi Pesta Cabalină Africană.