Tabără de arheologie la cetatea IBIDA, un sistem defensiv în mijlocul Dobrogei de peste 24 de hectare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 august 2018, 08:50
Cetatea Ibida de lângă localitatea tulceană Slava Rusă a avut un rol militar bine determinat de la bun început și impresionează și astăzi prin mărime. Vorbim de peste 24 de hectare dobrogene încărcate cu istorie. În următoarele zile, adolescenti din țară vor ajunge aici, într-o tabără de arheologie gândită special pentru ei.
Arheologul Mihaela Iacob, responsabil ştiinţific al sitului arheologic Ibida și consilier al Ministerului Culturii a declarat pentru Radio Constanta: În acest moment, la Ibida se desfașoara două proiecte de cercetare românesc, Ibida, Cetate si teritoriu, un proiect finantat de Ministerul Culturii și un alt proiect derulat în parteneriat cu o universitate din Italia, finantat de Ministerul Afacerilor de Externe din Italia. În paralel, se mai desfașoară și un proiect cu Mușatinii din Roman, proiectul se numește Tabăra de Arheologie. Specialiștii încearcă să-i convingă pe liceeni de frumusețea muncii de arheolog și despre importanța protejării patrimoniului arheologic si istoric.
Copiii află care este drumul unui obiect istoric din săpătură, de la identificarea lui, înregistrarea, desenarea lui la conservarea și restaurarea spre muzeu. Copiii vor asista și la lecții tematice, li se va prezenta istoria sitului, cercetările efectuate până cum, punctele cercetate și informatiile aduse de aceste cercetări la cunoașterea istoriei Dobrogei și a istoriei României.
Cetatea impresionează printr-o suprafață foarte mare, fortificată.
Avem 24 de hectare, vorbim de cetatea de pe Valea râului Slava. Acestei cetăți i se adaugă altă fortificație pe dealul Harada, cele două fiind una în continuarea celeilate.- Fortăreaţa de pe Harada făcea parte dintr-un amplu complex defensiv al oraşului Ibida şi avea ca rol principal supravegherea Văii Slavei. Rolul său militar este foarte bine definit, controla perfect zona, atât de importantă datorită drumurilor principale care treceau pe aici. S-a discutat de secolele III – IV d.H, dar există dovezi care confirmă ipoteza că această fortăreaţă era funcţională şi înainte. Vorbim clar de civilizaţie romană, dovadă stând vestigiile descoperite
Pe următoarea înălțimea avem un fort de observație. Practic, nu este o simplă cetate, ci este un sistem defensiv în mijlocul Dobrogei, ce le permitea romanilor să supravegheze întreaga zonă și să-și deplaseze trupele despre care se spune că erau aici cantonate, spre alte zone fierbinți, Sciția.
Cetatea poate fi vizitată și de turiști, este bine semnalizată, din direcțiile Brăila, Constanța, respectiv Tulcea, unde se află un turn foarte frumos care este scos în evidență.
Tabara de arheologie se desfasoara în perioada 22 – 26 august 2018.
Redactor – Silvia Partebună Pascale