GAUDEAMUS LITORAL | prof. dr. Octavian Unc: Cartea este cea care încălzeşte imaginaţia şi îşi găseşte locul inclusiv pe plajă
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 11 august 2018, 22:30 / actualizat: 12 august 2018, 14:08
Editura Ex Ponto din Constanţa a deschis, sâmbătă, seria evenimentelor culturale la a X-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus Litoral cu o prezentare a nouă volume de o calitate aparte, semnate de iluştri dobrogeni contemporani.
Unul dintre titlurile propuse publicului este volumul în versuri „Elegii euxine“, al prof. dr. Octavian Unc, unul dintre cei mai renumiţi chirurgi ai României şi, de ce nu, un autor de poezie aflat în plină ascensiune.
Silvia Pascale a vorbit cu medicul şi poetul Octavian Unc despre semnificaţia versurilor pe care le aşterne în cel de-al patrulea volum de poezie al carierei sale publicistice. Iată ce a avut autorul de spus despre cele 101 gânduri, 101 emoţii metamorfozate în 101 poeme:
Dumitru Octavian Unc: Dincolo de căldura zilelor de vară, dincolo de bucuria de a fi pe litoral, trebuie să existe perpetuu bucuria şi iubirea de carte. Cartea este cea care ne încălzeşte imaginaţia, mintea şi cred că îşi are locul oriunde, inclusiv aici pe plajă.
Silvia Pascale: Vorbiţi-ne despre cartea dumneavoastră pe care o veţi prezenta turiştilor, constănţenilor şi altor oameni de cultură.
Dumitru Octavian Unc: Este a patra carte de poezii pe care o lansez. Este o mărturisire indirectă a problematicii mele chirurgicale, a problemelor prin care trec, transferate, evident, în zona liricului, a problemelor de viaţă, a întrebărilor pe care şi le ridică fiecare, în versuri cu rimă sau fără rimă şi unde cheia o poate găsi fiecare, uneori chiar în notă personală, nu neapărat furnizată de mine direct.
Silvia Pascale: Iar totul se petrece în cetatea Tomisului.
Dumitru Octavian Unc: Evident, suntem tomitani, suntem pe un pământ extraordinar de locuire continuă de peste 2500 de ani şi ar trebui să fim mândri şi cred că prin ceea ce faceţi dumneavoastră aici nu ne încadrăm în mersul zilelor noastre, ci se construieşte cultural şi acesta este un merit incontestabil al dumneavoastră (n.red. al Radiodifuziunii române).