PERSEIDELE 2018 – Fenomen astronomic spectaculos
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 august 2018, 11:50
Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide.
Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, începând cu ora 22. Vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 13/14 august.
Puteți observa perseide și cu o noapte înainte și cu una după maxim, numărul de stele căzătoare vizibile fiind un pic mai mic.
Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.
Din fericire, anul acesta Luna va fi în a doua zi după faza de Lună Noua. Asta înseamnă că în seara de 12 august, Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta. Lumina Lunii nu ne va deranja pe parcusul nopții și vom putea observa mai mulți meteori.
Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.
Sursa – astro-urseanu.ro