TULCEA: Începe Festivalul de Film Anonimul 2018. Programul complet
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 6 august 2018, 12:29
Filmul „3Faces”, de Jafar Panahi, va fi proiectat în deschiderea Festivalului Anonimul, ce se desfăşoară de luni până duminică, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, regizorul kazah Emir Baigazin fiind invitatul ediţiei cu numărul 15 a evenimentului, informează organizatorii.
„3 Faces”, în regia lui Jafar Panahi, a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes de anul acesta. Regizorul iranian a câştigat premiul Ursul de Aur la Berlin în 2015 pentru filmul „Taxi”. Artistul se află în arest la domiciliu, de câţiva ani, din cauza regimului politic din Iran.
În cadrul festivalului va fi proiectat şi cel mai recent film al lui Radu Jude – „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, câştigător al Globului de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. De altfel, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină” a premiilor Oscar 2019. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă.
„Seara Filmului Românesc” la Anonimul va debuta marţi cu proiecţia filmului „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor”, în regia lui Emanuel Pârvu, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Sarajevo anul trecut, unde a şi câştigat Premiul pentru regie – Emanuel Pârvu şi Premiul pentru cel mai bun actor – Şerban Pavlu. Seara va continua cu un extras din următorul film al lui Dan Chişu – „Jandarmul”, urmat de scurtmetrajul „Cadoul de Crăciun”, proiectat în prezenţa regizorului Bogdan Mureşanu şi proiecţia „Secretul fericirii”- debutul lui Vlad Zamfirescu în regia de film.
Vineri, regizorul kazah Emir Baigazin va primi Trofeul Anonimul pentru „contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale”. Trofeul Anonimul a fost acordat în anii anteriori regizorilor Park Chan-wook (2016) şi Michel Franco (2017).
Regizorul Emir Baigazin va prezenta, atunci, publicului din campingul de la Sfântu Gheorghe „The Wounded Angel”, alături de filmul său de debut – „Harmony Lessons”, câştigător al Ursului de Argint pentru contribuţie artistică extraordinară, pentru imaginea semnată de Aziz Zhambakiyev, la Festivalul de Film de la Berlin în 2013. De altfel, toată filmografia artistului va fi proiectată în cadrul festivalului din Delta Dunării.
Baigazin va susţine, sâmbătă, un masterclass în Cinematograful din Green Village. Festivalul se încheie oficial sâmbătă seara, cu gala de premiere, urmată de proiecţia în premieră în România a filmului „BlacKkKlansman”, în regia Spike Lee – recompensat cu Marele Premiu al Juriului la Cannes 2018, inspirat din viaţa lui Ron Stallworth, primul ofiţer de poliţie afro-american care a reuşit să se infiltreze în Ku Klux Klan.