TULCEA | Continuă saga vitelor închise în oborul comunal de la Pardina. Conflictul dintre primar şi localnici, departe de a fi stins
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 6 august 2018, 22:18 / actualizat: 7 august 2018, 5:20
La Pardina, în judeţul Tulcea, un conflict între primarul Dumitru Pocora şi mai mulţi proprietari de vite este pe cale să izbucnească. Acuzat că ar fi reţinut fără drept 100 de vaci, edilul spune că animalele ar fi intrat pe terenurile localnicilor:
„Avem deja zece zile de când acele animale sunt închise, acele animale nu au fost confiscate, acele animale au fost închise la obor, pentru că au fost găsite pe culturile oamenilor şi, normal, conform legii, animalele care se găsesc pe domeniul public, cât privat, care nu sunt păzite, nu sunt îngrijite, înseamnă că sunt libere şi conform legii trebuie să fie aduse la obor pentru identificarea şi sancţionarea acelor proprietari care deţin acele animale“, a explicat, pentru Radio Constanţa, primarul comunei Pardina, Dumitru Pocora.
Şeful administraţiei locale ne-a mai declarat că animalele se aflau luni încă grija autorităţilor, care le asigură furajele necesare şi le supraveghează 24 de ore din 24.
„Au mâncare suficientă, este vară, au condiţii bune, cred chiar că sunt ţinute în condiţii mult mai bune decât la proprietarii lor“, a mai punctat primarul.
Dumitru Pocora este nemulţimit şi spune că a fost nevoit să recurgă la măsura de închidere a acestor animale, după ce poliţia din comună nu a aplicat nicio sancţiune în niciuna dintre ocaziile în care vacile lăsate să pască libere, ar fi intrat şi ar fi distrus culturile localnicilor. Poliţiştii i-ar fi lăsat pe proprietarii aparent neglijenţi să scape doar cu avertismente verbale.
-
CITEŞTE şi: O sută de vaci confiscate la Pardina, în județul Tulcea. Ce explicație dă primarul? (FOTO+ VIDEO)
În schimb, Dumitru Mudreag, unul dintre proprietari spune că a fost de acord să plătească pagubele produse de animalele sale, însă primarul ar fi refuzat şi ar fi cerut suma totală.
„În prima zi când s-au închis animalele în obor, noi proprietarii animalelor am fost prezenţi acolo; după ce ne-au anunţat, noi într-o oră am fost acolo. Domnul primar ne-a spus că are o pagubă, am vorbit cu dânsul, am recunoscut paguba care este acolo, el ne-a spus de o sumă fabuloasă de 75 de milioane (n.red 7.500 de RON), noi i-am spus că e prea mult. Din toate discuţiile pe care le-am avut cu dânsul, ne-a chemat la Primărie, ne-am dus la Primărie, iar am negociat cu dânsul, iar ne-a cerut o sumă de 50 de milioane (n.red 5.000 RON) pentru un hectar. Eu i-am spus că sunt de accord să plătesc suma care mi se cuvine. Dânsul a făcut un calcul pentru fiecare animal, eu eram de acord să plătesc, dar unul dintre proprietari avea o sumă mai mare şi a zis că n-are de unde să achite. Domnul primar i-a spus că doreşte toată suma, altfel nu ne dă animalele“, susţine Dumitru Mudreag.
Acesta mai spune că după trei zile a revenit la Primărie alături de ceilalţi trei deţinători de animale, după ce au decis să achite cuantumul sumei pretense de edilul şef. De asemenea, oamenii afirmă că s-ar fi oferit să plătească direct localnicilor prejudiciaţi sumele aferente. Primarul s-ar fi opus, drept pentru care sătenii ale căror vaci au fost închise au cerut sprijinul şeful de post din Pardina.
„Seara ne-am dus la şeful de post şi i-am zis «domnule, am adunat suma ca să ne dea animalele înapoi». L-am trimis la dânsul acasă ca să fie chemat la Poliţie, să îi dăm banii în faţa poliţistului, fiindcă aşa e corect, să facă proces verbal, dar dânsul iar ne-a refuzat“, mai afirmă Dumitru Mudreag.
Proprietarul animalelor mai afirmă că animalele nu sunt ţinute în condiţii normale, că spaţiul în care sunt ţinute bovinele este insufficient şi că din cauza condiţiilor de la oborul comunal, animalele ar fi ajuns într-o stare deplorabilă.
De partea cealaltă primarul afirmă că animalele erau în această stare încă de când le-a luat. În acest moment vitele sunt ţinute la oborul communal, de unde oamenii spun că n-au bani să le recupereze, pentru că Primăria ar percepe o sumă foarte mare aferentă fiecărei zile în care animalele au fost închise, în jur de 40 de lei pe cap de animal, iar pentru 100 de vite, proprietarii afirmă că suma acumulată ar fi peste posibilităţile lor financiare.
Redactor: Adrian BĂNCILĂ