Mihai Fifor, la Mihail Kogălniceanu: Prezenţa militarilor britanici contribuie consistent la menţinerea securităţii regionale şi transmite şi un puternic mesaj de solidaritate aliată
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 2 august 2018, 23:06
Marea Britanie este pentru România unul dintre cei mai importanţi aliaţi strategici, iar prezenţa militarilor britanici în ţara noastră reprezintă nu doar o contribuţie consistentă la implementarea măsurilor de securitate regională, ci transmite şi un puternic mesaj de solidaritate aliată. Declaraţia a fost făcută joi de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, în cadrul vizitei pe care a făcut-o la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, alături de secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson.
Cei doi oficiali au venit la baza aeriană din judeţul Constanţa pentru a se întâlni cu militarii Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, precum şi cu cei ai Forţelor Aeriene Române, militari care, împreună, execută o misiune de poliţie aeriană pe flancul estic al NATO.
În discursul său, Mihai Fifor a lăudat profesionalismul militarilor britanici aflaţi în misiune în ţara noastră şi a apreciat necesitatea unei coordonări eficiente în ceea ce priveşte ameninţările convenţionale şi de tip hibrid cu care Alianţa Nord-Atlantică se confruntă.
„Aş vrea să vă asigur că acesta este un excepţional prilej pentru mine să mulţumesc bravilor militari britanici care se află dislocaţi în baza de la Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliţie aeriană şi instruire, contribuind astfel la creşterea interoperabilităţii. Vă asigur că Marea Britanie reprezintă pentru România unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici, iar vizita Excelenţei Sale, domnul ministru Gavin Williamson, în ţara noastră demonstrează trendul ascendent al relaţiilor bilaterale“, a spus ministrul Apărării Naţionale.
Oficialul român a punctat în deosebi nevoia de conjugare a eforturilor aliaţilor privind răspunsurile date ameninţărilor care apar la frontiera de est a NATO.
„Am realizat un schimb fructuos de opinii, atât în ceea ce priveşte situaţia de securitate din zonele de interes comun, cât şi referitor la provocările specifice fiecăruia dintre statele noastre. Apreciez că este necesară o coordonare eficientă în privinţa ameninţărilor convenţionale şi nu numai cu care ne confruntăm şi mai ales în ceea ce priveşte răspunsurile pe care trebuie să le oferim“, a afirmat Mihai Fifor.
El a făcut referiri şi la discuţiile purtate la summit-ul NATO de luna trecută, de la Bruxelles.
„Aşa cum a fost convenit la summit-ul din luna iulie, am reconfirmat angajamentul nostru pentru implementarea unei abordări coerente prezenţei înaintate ca un întreg, inclusiv în termeni de planificare, comandă şi control, capabilităţi şi exerciţii, păstrând totodată natura specifică a prezenţei înaintate consolidate şi prezenţei înaintate adaptate”, a mai spus ministrul.
Mihai Fifor a subliniat aprecierea pe care o are faţă de profesionalismul militarilor britanici aflaţi în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
„Îmi face o deosebită plăcere să reiterez aprecierea noastră pentru prezenţa Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, respectiv cei aproximativ 160 de militari dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu şi a aeronavelor Eurofighter Typhoon care execută misiuni de poliţie aeriană consolidată în perioada 1 mai – 31 august 2018. Subliniez aici profesionalismul şi dedicarea cu care aceştia îşi desfăşoară activitatea zilnică şi contribuie implicit la menţinerea unui climat de pace şi stabilitate regională. Considerăm că prezenţa partenerilor britanici în România reprezintă nu numai o contribuţie consistentă la implementarea măsurilor de asigurare, dar transmite şi un mesaj de puternic de solidaritate aliată”, a declarat ministrul român al Apărării.
Secretarul britanic al Apării, Gavin Williamson, le-a adresat şi el mulţumiri militarilor britanici pentru activitatea desfăşurată în România, cu menţiunea că acţiunile lor aduc mai multă siguranţă continentului.
„Nu este necesar să vă spun de ce este atât de importană activitatea voastră. Pe scurt şi cel mai important este că vă aflaţi aici şi munca voastră contează. Contează pentru că aduce mai multă siguranţă continentului, prietenilor şi familiilor voastre de acasă. Voi apăraţi poporul României, popoarele din Europa de Est şi poporul Marii Britanii la o vreme de turbulenţe internaţionale crescânde. Nu mai departe decât săptămâna trecută aţi decolat pentru a intercepta un bombardier al Rusiei (Su-24 Fencer) care zbura aproape de spaţiul aerian NATO”, a afirmat ministrul britanic în discursul său.
Williamson a mai delarat că în Marea Britanie au ajuns să cunoască cât se poate de bine pericolele crescânde ale agresiunilor stat contra stat.
„În Marea Britanie am ajuns să cunoaştem cât se poate de bine pericolele crescânde ale agresiunilor stat contra stat. Am fost martorii unei creşteri înzecite a activităţilor submarinelor Rusiei în Marea Nordului şi ai folosirii unui agent neurotoxic la Salisbury, prima dată când se folosesc agenţi chimici pe pământ european de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial”, a menţionat Gavin Williamson.
În opinia oficialului britanic, militarii Forţelor Aeriene implicaţi în misiunile de poliţie aeriană ajută NATO să transmită un semnal adversarilor că nu se vor lăsa intimidaţi.
„Aici ajutaţi NATO, cea mai mare alianţă defensivă din lume, să transmită un semnal adversarilor săi, un semnal că nu ne vom lăsa intimidaţi, un semnal că rămânem uniţi în hotărârea noastră de a descuraja orice ameninţare şi a de a menţine şi siguranţa şi securitatea a aproape un miliard de oameni”, a completat Gavin Williamson.
Ulterior discursurilor, cei doi miniştrii ai Apărării au stat de vorbă cu militarii Forţelor Aeriene Regale Britanice şi cu cei ai Forţelor Aeriene Române, care împreună îşi desfăşoară activitatea la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, anul acesta, Forţele Navale Britanice au participat cu nave ultramoderne, printre care distrugătorul HMS Duncan, la misiuni specifice de antrenament în Marea Neagră, în timp ce Forţele Terestre ale Marii Britanii au avut o participare constantă la exerciţii comune cu militari români.
Forţele Aeriene Britanice, care anul acesta aniversează un secol de la înfiinţare, au dislocat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, pentru al doilea an consecutiv, un detaşament de avioane Eurofighter Typhoon, în vederea instruirii împreună cu militari din forţele aeriene şi navale ale României, în scopul creşterii interoperabilităţii la nivel aliat şi executării unor misiuni de poliţie aeriană consolidată, între 1 mai şi 31 august.
De asemenea, ofiţeri britanici de stat major încadrează funcţii în Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est şi în Unitatea NATO de Integrare a Forţelor/NFIU de pe teritoriul României.