CONSTANȚA – patru opere de ceramică monumentală vor înfrumusesța orașul din septembrie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 1 august 2018, 10:53
Prima etapa a Simpozionului de Ceramică Monumentală Costel Badea, Constanța, 2018, este în plină desfasurare. Cinci artiști vizuali, cinci ceramiști, printre care și Gheorghe Fărcășiu lucrează într-un atelier neconvențional, ca mai tîrziu, operele lor să îmbogățească cetatea Tomisului. Cel mai probabil, în luna septembrie, creațiile vor fi expuse în apropiere de Biblioteca Județeană I. N Roman din Constanța.
Artistul plastic Gheorghe Fărcașiu, cel mai mare susținător al Simpozionului de Ceramică Monumentală Costel Badea, ce se desfășoară la Constanța până în luna septembrie, are toate motivele să fie mândru. L-a cunoscut pe artistul vizionar, regretatul artist Costel Badea, cel care a revoluționat arta ceramicii în România și care, în anii 1970, a inițiat, alături de maestrul Patriciu Mateescu, taberele de ceramică monumentală de la Medgidia. Operele create atunci au constituit un ansamblu monumental unic în istoria artei românești, mare parte din el distrus. După moartea lui Costel Badea, artistul Gheorghe Fărcașiu a preluat tradiția taberelor și a vorbit la Radio Vacanța despre mentorul și prietenul său.
Gheorghe Fărcașiu: Costel Badea a fost una dintre cele mai mari personalități pe care le-a avut țara asta! Avea calități umane deosebite, un artist mare, mare de tot! A creat o școală întreagă de plastică, de volumetrie, a creat Simpozionul de Ceramică de la Medgidia, era unic evenimentul, european atunci, dacă nu și mondial.
La Simpozionul de ceramică monumentală de la Constanța 2018, alături de ceramistul Gheorghe Fărcașiu, alți patru artiști Florentin Sîrbu, Oana Florică, Vasile Călin Filip și Iliya Yankov din Bulgaria vor lucra toată luna august, într-un atelier neconvențional, la realizarea a patru opere de artă. Gheorghe Făcașiu și Iliya Yankov, buni prieteni, vor avea o lucrare comună de ceramică monumentală inspirată din trecutul cetății Tomis. Un zid din cărămidă răscoaptă, de un roșu aprins,și un personaj antic vor înfrumuseța, alături de celelalte lucrări, centrul Constantei.
Gheorghe Fărcașiu: În atelierul de lucru e o atmosferă perfectă, ușor taciturnă, pentru că fiecare își vede de treaba lui. Toți de aici ne-am propus ca tema majoră a lucrărilor, cumva, să se lege de oraș, de Tomis, piese vechi, zidărie veche…
În luna septembrie lucrările de ceramică monumentală vor fi amplasate cel mai probabil, în parcul din fața Bibliotecii Județene I.N Roman din Constanta. Proiectul cultural este realizat de Asociația UMA ED ROMÂNIA și co-finantat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Interviul integral al ceramistului Gheorghe Fărcașiu în care ne va prezenta detalii din culisele desfășurării acestui simpozion, îl puteți asculta sâmbătă, 4 august, la Stil de Viață, de la ora 18.00, la Radio Constanța.
Redactor – Silvia Partebună Pascale