Scafandrii militari de la Constanța intervin pentru căutarea directorului de la APIA Cluj, dispărut în lacul Beliș
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 iulie 2018, 09:23
O echipă de scafandri militari de mare adâncime din cadrul Forțelor Navale Române va interveni în acțiunile de căutare a unei persoane dispărute sâmbătă, 21 iulie, în adâncurile Lacului Beliș-Fântânele, din județul Cluj. Intervenția va fi făcută la solicitarea Inspectoratului județean pentru Situații de Urgență.
Potrivit ziarulclujean.ro, persoana dispărută este Adrian Zaharia, directorul APIA Cluj. Acesta a fost dat dispărut încă din seara de 21 iulie. Zaharia petrecea la cabana lui de pe malul lacului, alături de alți prieteni, iar la un moment dat a ieșit singur pe lac. Câteva ore mai târziu, un martor a văzut o barcă plutind în derivă și a dat alarma la 112. Anchetatorii cred că bărbatul s-a înecat, scriu jurnaliștii clujeni.
La căutări au luat parte, până acum scafandri civili și salvamontiști, iar de astăzi acestora li se adaugă și echipa de scafandri militari de la Constanța.
„Militarii au plecat din Constanța joi, 26 iulie, cu echipamentele necesare pentru executarea în siguranță a scufundărilor la adâncimi cuprinse între 40 și 90 de metri și vor începe astăzi, 27 iulie, căutările persoanei dispărute“, informează un comunicat al Forțelor Navale Române.
Echipa de scafandri de mare adâncime este alcătuită din aproximativ 20 de scafandri și tehnicieni, care să asigure condițiile optime pentru scufundare. „În scurt timp vor începe să cerceteze apele lacului cu ajutorul sonarului cu scanare laterală, sistem ce le permite să radiografieze adâncimile până la 70-90 m. După scanare, vor executa scufundări“, a precizat purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, col. Corneliu Pavel.
Important de menționat ar fi că scafandrii militari de mare adâncime, din subordinea Centrului 39 Scafandri, sunt unica structură din România capabilă să execute scufundări la adâncimi de peste 40 de metri. În cei peste 50 de ani de existență au desfășurat numeroase lucrări subacvatice – atât în domeniul militar, dar și în cel civil, și au efectuat numeroase intervenții în sprijinul populației.