Apar primele probleme cu voucherele de vacanță. Ce facem în situația în care hotelierii refuză să primească tichetele

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 iulie 2018, 18:06
După introducerea voucherele de vacanță ca instrument de plată, au și apărut primele reacții în sensul că unele unități de cazare nu le primesc. În acest caz este mai bine pentru clienți să se adreseze agențiilor de turism, apreciază Adrian Chirilov, președintele Regiunii Sud-Est a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.
Adrian Chirilov: „Este mai greu cu unitatea de cazare pentru că, din ce am observat, cam refuză să încaseze aceste tichete de vacanță.“
Reporter: De ce? Am înțeles că sunt cazuri în care se duc persoanele care nu sunt titularele de tichete și atunci agentul economic nu își poate recupera banii.
Adrian Chirilov: „Unul dintre motive este acesta, iar al doilea este perioada de decontare a acestor tichete de vacanță. Există o firmă emitentă care decontează la 23 – 30 de zile și atunci unitatea de cazare nu vrea să-și blocheze banii. În acest caz singura soluție este cea a agențiilor de turism care dispun de cash-flow și pot primi aceste tichete de vacanță.“
Reporter: Este mai rentabil pentru oameni să vină la agențiile de turism sau direct la unitățile de cazare?
Adrian Chirilov: „Într-adevăr este mai rentabil prin agenție pentru că nu trebuie să ajungă până la unitatea de cazare și cumva să nu accepte, chiar dacă telefonic unii spun că «da», când ajungi la fața locului nu îți mai acceptă.“
Clientul nu plătește nimic în plus, dar agenții economici din turism trebuie să achite între 1 și 3% comisioane către emitenții de vouchere și să aștepte chiar și o lună până încasează banii, ne-a spus președintele Patronatului Hotelierilor din Delta Dunării, Daniel Ilușcă.
Daniel Ilușcă: „Există un comision destul de mare care se oferă emițătorilor de vouchere, având în vedere că o agenție sau un tur-operator plătești un comision, dar acel tur-operator face niște lucruri, își asumă niște răspunderi, se preocupă de acel turist, pe când aici este vorba despre un instrument de plată. Spre exemplu, când cineva plătește cu voucher, eu calculez la recepție contravaloarea vouchereului respectiv. Dacă nota de plată la cazare este 3.000 de lei, persoana îmi dă vouchere de 3.000 de lei, dar eu din cei 3.000 de lei pierd comisionul și perioada de timp pe care trebuie să o suport. Eu primesc niște vouchere cu care nu am ce să fac, alea sunt hârtii fără valoare. Fără valoare către terți, dar cu valoare către emițător și atunci le reîntorc emițătorului.“
Potrivit ultimelor analize, cele mai multe vouchere de vacanță sunt folosite pentru cumpărarea servciilor de cazare și masă pe litoral.
Redactor: Monica CRUCEANU-COMȘA